Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.04.22.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 971. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.04.22. Közélet

Nem gyönyörködni kell, hanem a tanulságot levonni belõle

A.E.Ma ér véget az egy héten át tartó Kontraszt kiállítás névre keresztelt tárlat, amelyet a Magyar Református Egyház és a Magyar Rendõrség állított össze, és nyolc állomáson keresztül mutatja be, dolgozza fel, és hívja fel a figyelmet a mai társadalmunkra, különösen a fiatal generációkra leselkedõ veszélyekre. A kiállításnak a Baróti Református Egyházközség adott otthont, a hétfõtõl-péntekig tartó tárlatot lapzártánkig 350 fiatal tekintette meg. Hétfõn a szervezõk és a házigazda sajtótájékoztatót is tartott, amelyen elhangzott, ez nem egy megszokott kiállítás, ezt bátran lehet nevezni kiáltásnak, egyfajta jelzésnek. Nem gyönyörködni kell, hanem a tanulságot kell levonni belõle. Tussay Szilárd, az Erdélyi Református Egyházkerület ifjúsági referense, (IKE) a Kontraszt kiállítás elõzményeirõl beszélve elmondta, ennek a Budapesten összeállított multimédiás kiállításnak az a lényege, hogy kiállítás bár, de kiáltás legyen, és mindenképpen a családokért jött létre. Ez a tárlat mára Magyarországon a top tíz kiállítások között van, és hetvenezren látták már. Ezzel a dologgal õ személyesen a Csillagpont fesztiválon találkozott, ott látták elõször, és akkor vetõdött fel, hogy elhozzák ezt Erdélybe is.
Tavaly júniusban nyitották meg Marosvásárhelyen, az volt az elsõ helyszín, a baróti volt a kilencedik helyszín, és tízezres az a szám, akik látták. Rengeteg megerõsítést kaptak az elmúlt idõszakban, hogy szükség van erre a kiállításra, és kell: “14 éves kortól fölfele tekintették meg fiatalok, el egészen családokig, prezsbiteri szövetségig, nõszövetségig, gyülekezetek nézték meg, és pozitív a visszajelzés. Nyolc stációja van a családon belüli erõszak, példaképek, házasság, válás, abortusz, drogok, öngyilkosság, a megváltás kérdése jön ennek a folyamatnak a végére, mint felüdülés, válasz. Nagyon fontosak a videók is, de úgy gondolom, hogy ennek a kiállításnak a legnagyobb erõssége, hogy ezt a kiállítást megelõzi egy beszélgetés, majd ennek van egy lezáró, levezetõ része, hiszen szükség van arra, hogy a fiatalokból kiváltott érzéseket megbeszéljük, megbeszéljék. Nyilván megfelelõ lelki gondozó segítségével.” Berszán István, az Erdõvidéki Református Egyházmegye esperese is ennek a kiállításnak a fontosságát hansúlyozta, hiszen lehet, hogy azt hisszük, sokmindent tudunk, de ebbõl csak tanulni lehet - fogalmazott. Meglátása szerint azért fontosak ezek a dolgok, mert az itt bemutatott veszélyek a valós életben is jelen vannak, de ezeket legtöbb esetben tabutémaként kezeltük, kezeljük, itt megláthatjuk, hogy melyek azok a problémák, amelyek a fiataljaink zsenge lelkét kificamítják. A házigazda, Tordai Árpád baróti református lelkipásztor úgy gondolja, hogy azért nem volt nehéz ezt a kiállítást idehozni, mert az egyház mindenkori szerepe és feladata az igehirdetés, még akkor is, ha egy ilyen furcsa kiállításon keresztül is történik meg ez. Az egyház szerepe az, hogy alternatívát kínáljon, egy választási lehetõséget. A hetet értékelve lapunknak elmondta, a kiállítást megtekintve voltak akik kiakadtak, fõként a tini lányok, akik itt szembesültek azzal, hogy milyen közel is vannak hozzájuk ezek a veszélyek. A pozitívum, hogy az egészet végignézve senki nem mondta azt, hogy hülyeség volt, idõpazarlás. Lukács Kinga Zsófia önkéntestõl megtudtuk, hogy nagyon hasznosak voltak a levezetõ beszélgetések, ahol a fiatalok elmondták, hogy jó lenne, ha az anyukák, apukák is megtekintenék ezt.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 971. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.