Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.04.15.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 970. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.04.15. Magazin

Vitatott kérdések

Az elmúlt idõszakban nagy port kavart fel az a törvénytervezet, mely szerint ha az adós nem tud fizetni, akkor elég, ha a jelzálogba tett ingatlanját kapja meg az adósság fejében a bank. A bankok ellenezték a törvényt, a Nemzeti Bank szintén, az államelnök pedig visszaküldte. Néhány módosítással a képviselõház mint döntõ ház újra elfogadta a törvényt. Az RMDSZ nevében Máté András szólt hozzá, kiemelte a törvény fontosságát, és elmondta azt is, hogy ez azonban nem oldja meg minden nagyon eladósodott személy helyzetét. Különös tekintettel érvényes ez a svájci frank hitelt felvevõ személyekre. Elmondta azt is, hogy az RMDSZ-nek van egy benyújtott, ezt a kérdést megoldó tervezete, és felkérte a kollegákat, hogy azt is mielõbb fogadják el. Míg az elõbbi törvényt egyhangúlag fogadták el, a nyugdíjtörvény módosításáról szóló sarkalatos törvénytervezet megbukott, mert a Nemzeti Liberális Párt ellene szavazott. Kerekes Károly az RMDSZ nevében elmondta, hogy ez egy jó és igazságos törvény lett volna, hiszen megszüntette volna azt a súlyos büntetést, amivel az elõzetes nyugdíjba kényszerült embereket sújtják a 2010-ben elfogadott norma szerint. Ugyanakkor ez a törvény azt is lehetõvé tette volna, hogy minden I-es és II-es munkakategóriában dolgozott személy részesülhessen kedvezményben, akkor is, ha hat évnél kevesebbet dolgozott ilyen körülmények között. A képviselõ sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a képviselõk egyrészének tartózkodása megbuktatta a tervezetet.
Szintén vitatott kérdés volt, ezúttal azonban a mûvelõdési bizottságban a Batthyáneum helyzete. Liberális és volt PPDD-s képviselõk kérésére meghallgatásra volt behívva a mûvelõdésügyi miniszter, aki állítólag felajánlotta, hogy a román állam és a katolikus egyház közösen adminisztrálja a könyvtárat.
Az ülés elején a miniszter bemutatta röviden az ingatlan jogi helyzetének egyrészét, valamint azt, hogy milyen leromlott állapotban van mind az épület, mind a csillagvizsgáló eszközei, mind pedig a könyvek, kéziratok. Szerinte ennek a helyzetnek a megoldása abban állna, hogy a katolikus egyház mondjon le a vagyon visszaigénylésérõl, cserébe nevesíthet embert az intézmény vezetõtanácsába, sõt, alkalmazottat is az intézménybe.
Márton Árpád képviselõ részletesen elmondta mind a törvényi keret, mind az ingatlan valós tulajdonjoga, hagyatékolása, valamint a per helyzetét. Kifejtette azt, hogy értékelésünk szerint a román állam nem jogutódja annak a személynek, akire hagyta tulajdonát a püspök. Azt is elmondta, hogy 2013-ban Romániát az Európai Emberjogi Bíróság elítélte azért, hogy nem oldotta meg ezt a helyzetet. Felvezetésében természetesen kitért arra a csalafinta módra, ahogy a kommunista állam eltulajdonította az épületet, valamint bemutatta azt is, hogy mi is áll tulajdonképpen a telekkönyvben, illetve, hogy a létezõ romániai törvény egyértelmûen nevesítve a katolikus egyháznak adja vissza a Batthyáneum épületét és a benne lévõ ingóságokat. Tehát - vonta le a következtetést, - a román állam hatóságai azok, amelyek megszegik a törvényt, amikor nem adják vissza volt tulajdonosának az épületet, és a siralmas helyzet megoldásának járható útját abban látja, hogy vissza kell adni az egyháznak, ami az övé volt, hogy legyen jogalapja eljárni a benne lévõ értékek megmentésére.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 970. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.