Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.05.28.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 615. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.05.28. Közélet

 Ez volt a címe a fogalmazásnak, amelyet néhány nappal ezelõtt egy harmadik osztályos tanuló írt az iskolában. Ez a döbbenetes írás arra késztetett, hogy elgondolkodjak azon, mi lehet a lelkében a jelenkor gyermekének. A dolgozatban egy képzeletbeli utazásról kellett írni (hat adott cím közül választhattak). Több érdekes, könnyed hangulatú írás született tréfás eseményekrõl, nevetgélésrõl stb., de volt köztük egy, amelynek – úgy vélem – súlyos mondanivalója van valamennyiünk számára.
Szó szerint közlöm a fogalmazás teljes szövegét:
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy idõgépem. Azzal elmentem a jövõbe és körülnéztem. Mindenki repülõszerkezettel közlekedett a gyaloglás helyett. Az autók repültek és a motorbiciklik is. Ha belenéztem a jövõmbe sírva fakadtam mindig. Ha eljön ez az idõ, akkor nem tudom mit csinálok. Az emberek robot kutyákat és macskákat sétáltattak. Minden állat robot volt. A sertés is robot volt, és úgy vágták le, hogy kihúzták az egyik kábelját és megették. Ez szégyen volt a számukra.
Ezt láttam és ez volt a legrosszabb napom, amióta élek.
Valójában ilyen szomorú jövõ elé kell nézzenek gyermekeink? Ilyen szorongások közt kell felnöniük? Vagy van más út is?
Igen, biztos vagyok benne, hogy van.
Valamennyien sejtjük, hogy ebbe az irányba halad a világ, amirõl ilyen fantasztikus meglátással ír ez az alig kilenc éves gyermek. Az is nyilvánvaló számunkra, hogy nem jó ez az irány.  Miközben minden igyekezetünkkel próbáljuk a legnagyobb kényelmet biztosítani magunk számára, a legkorszerûbb gépekkel vesszük körül otthonunkat, azt látjuk, hogy egyre jobban kicsúszik a kezünkbõl az életünk irányítása, egyre túlhajszoltabbak vagyunk, mind kevesebb idõ jut családunk számára, mind nagyobb teher nehezedik a vállunkra, és ezzel egy idõben egyre távolabb kerülünk Istentõl, ezáltal még nagyobb nyomorba sodorva magunkat.
Személyes és családi életünkben tehetünk lépéseket más irányba, választhatjuk a „jobb részt”. Gyermekeinket sok fölösleges ártalomtól védhetjük meg, ha fokozottan figyelünk arra, hogy hol és mivel töltik szabadidejüket. Napi több órát ülnek a képernyõk elõtt? Sokszor az oly vonzónak és építõ jellegûnek tûnõ ártatlan rajzfilm vagy számítógépes játék rémálommá válik, amikor este egyedül maradnak a szobájukban. Köztudott tény, hogy a televízió erõszakos jelenetei agresszívvá teszik a gyerekeket. A reklámok tartalmának nagy része ugyancsak negatív hatással lehet a gyerekek magatartására, mert ezekben kifinomult technikával manipulálják a nézõt, hogy egy adott terméket kívánatossá tegyenek elõtte. A televízió és az internet mindenfélét a kisgyermekekre zúdít. Nem tesz különbséget a rendellenes, a romlott és a normális között, így a nézõ valódi és hamis értékek között lebeg. A sztárok és filmhõsök sikereivel és csillogó életével szemben elhalványul a mindennapok normális élete, így azt gondolják a gyerekek, hogy unalmas családjuk van, mert itt soha nem történik semmi. Az biztos, hogy a tévé és az internet helytelen használata mindannyiunkat egyre pesszimistábbá tesz.
Mindezen tapasztalatok birtokában úgy gondolom, hogy ezek a sokat használt eszközök mégsem amiatt olyan veszélyesek, amit tesznek velünk, sokkal inkább amiatt, amitõl megfosztanak bennünket. A család közös szabadidejének fantasztikus elnyelõ szerei a televízió, a számítógépes játékok, az internetezés.
Mi a megoldás? Mit tehetünk, ha itt és most élünk? Kapcsoljuk ki néha a tévét, a számítógépet, és szánjunk idõt a lelkünk ápolására: béküljünk meg Teremtõ Istenünkkel!
Gál Judit


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 615. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.