Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.02.12.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 961. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.02.12. Közélet

Bálint napján túl is van szerelem, ragaszkodás?

Albert Egon A család, a házastársi élet, az emberi kapcsolatok, a törõdés szükségessége és fontossága került elõtérbe, és kapott nagyobb hangsúlyt a napokban a helyi közéletben. Lassan formálódó és átalakuló társadalmunkba is egyre inkább beférkõzik az elidegenedés, családjainkba gyökeret ver az individualizmus, a személyes érdekek, fiataljaink jórészt érzelmek nélküli kapcsolatokban élnek, ahol a lelki helyett a világi dolgok helyezõdnek elõtérbe. Bármennyire nem akarunk tudomást venni róla, a probléma létezik - fõként az egyre izmosodó negatív statisztikák szemszögébõl nézve. Ma, amikor a nyugati világban egyre inkább jelentõségét veszíti az úgynevezett házastársi viszony, a kapcsolatok, a kötelélek is átértékelõdnek, és egy olyan masszává gyúródnak, mely alapjában rengeti meg a tradicionális világszemléletû társadalmi rétegeket, közösségeket. Ma, amikor olyan világot élünk, hogy egyre inkább elmodósik és felcserélõdik a nõ és a férfi szerep, amikor azon vitatkozunk, hogy az azonos, vagy a különbözõ a normális, hogy honnan kezdõdik a nõ, és honnan a férfi, akkor amikor a másság fogalmába oly sok mindent bele tudunk erõszakolni. Akarva, akaratlan felsejlik a jövõnkre, társadalmunk egységére, közösségeink létére nézve, mi lehet a megtartó erõ, a múltban gyökerezõ radikálisabb liberalizmus, vagy a kor divatjában ágyazódó, és abból kinövõ állapot, a család a fontos, vagy a kaland? Ám mielõtt az egészbe valamit is belemagyaráznánk, félretéve a riogatást, térjünk vissza saját vizeinkbe, itthon a Házasság Hete Erdõvidéken rendezvénysorozat vajon mire hívta, hívja fel a közösség figyelmét? Kérdezhetnénk azt is, hogy egyáltalán érdekelt-e komolyabban valakit, mert azt már az elsõ napok elõadásainál meg lehetett állapítani, hogy a fiatalabb nemzedékek figyelmét nem igazán ragadta meg ez az önkumenikus rendezvénysorozat.
Talán nem láttak elég fantáziát benne... Hamarosan február 14-e, és Bálint napja, amit a szerelmesek világnapjaként élnek meg minden évben, ilyenkor egy csapásra fontossá válik partnerünk, egy szóra újból fontosnak tartjuk egy nap alatt százszor is kimondani, leírni, megszerkeszteni, posztolni a célzott személynek, a nagyvilágnak, túláradó érzelmeinket. Ebben a Bálint napi rózsaszín mámorban a piros szív és a rózsaözönben egy gondolat mindenképpen jelzésértékkel bírhat: választott társunkra ne csak ezen az egy napon figyeljünk, és lepjük meg apró ajándékkal, hanem az évnek más-más napjaiban, a szürkébb hétköznapokban is. Merjünk közeledni egymáshoz, õszintén törõdni azzal, akit valóban fontosnak tartunk, és ami talán a legfontosabb, ne üres kongó lélekkel tegyük. Legyenek érzelmeink, amelyekben igazi vágyak fogannak, merjünk férfiak és merjünk nõk lenni, külsõségek nélkül, egymás társaivá válni, és ha lehet, legyen a szívünk tele szeretettel.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 961. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.