Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.02.05.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 960. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.02.05. Közélet

A fejlesztésekre megvan az anyagi háttér

A.E.Az idei, 18,3 millió lejes költségvetést szavazták meg egyöntetûen (!) az utóbbi évek egyik legsimábban zajló tanácsülésén Barót városatyái kedden, a rendkívüli ülés alkalmával. A mostani költségvetésbõl közel hét millió lej a tanárok fizetésére megy, a megmaradt pénzösszegbõl tud a város úgymond gazdálkodni - derült ki Lázár-Kiss Barna ismertetõjébõl.
A legnagyobb pénzösszegek a költségvetésben a város fejlesztési tételén vannak, olyan elképzelések ezek, amelyet, - az elöljáró szavaival élve - még az idén szeretnének megvalósítani. Több munkálat jelenleg is folyamatban van a városban, ezek közül idén is kitüntetett helyen a víz-és csatornahálózat letétele (tavaly 3,4 millió lej értékben végeztek munkálatot, ezt ki is fizették a szakcégnek, a minisztérum átutalta ugyanis az öszszeget) valamint az utak, utcák teljes rehabilitása szerepel, ezen a tételen jelentõs pénzösszegek vannak, új munkálatok az újabb utcák (Kifli, Béke, December 1, Újsor) rehabilitására, erre összesen 2,2 millió lejt fordítanak, ebbõl 1,2 millió saját (970 ezer a Sigapressztõl érkezett végrehajtás után) forrás, 1 millió pedig a kölcsönbõl érkezik. Elõtanulmány és kivitelezési terv készülne a buszmegálló mögötti tömbháznegyed (Rózsák-tere) útjának a teljes rehabilitására, ebbe inkadrálódik a Bányász utca is, ez összesen 30 ezer lej, ugyancsak tervet készítenének a piac modernizálására, ez 12.500 lejbe kerülne. A kataszteri hivatal szakirodája számára egy GPS-es felmérõ felszerelést szeretnének vásárolni, ide 50 ezer lejt irányoztak elõ, az épülõ ISU garázs számára 200 ezer lejt. A fejlesztések tételén még szerepel egy elõtanulmány és egy kivitelezési terv elkészítése, ide 120 ezer lejt tettek be, ez belefoglalja a régi iskola, az iskolához tartozó sportpálya felújítását, valamint a mostani két félben hagyott iskola kampusz épületének a felépítését, erre tennének le pályázatot a gyulafehérvári központba.Pénzt különítettek el egy mûfüves iskolapálya elõtanulmányának és kivitelezési tervének az elkészítésére 7.500 lej értékben, ez a pálya a régi beton teniszpálya helyén lenne, a város sportbázisán. Jó hír a bibarcfalviaknak, hogy 20 ezer lejt foglaltak be a közmûvesítés meglévõ elõtanulmányának a felújítására.
10 ezer lejt foglaltak a millenniumi park bõvítési tervének és tanulmányainak az elõkészítésére. Az állam a tanfelügyelõségen keresztül, a tanintézmények mûködtetésére és fenntartására 593 ezer lejt adott, ebbõl a Cimbora óvodának 62.400, 316 ezer lej a Gaál Mózes Iskolának, és 214.300 a Baróti Szabó Dávidnak megy.
Nagyobb összeget, 75 ezer lejt tesz ki a kulturális egyesületeknek pályázás útján szánt pénzösszeg: 10 ezer lej a sportra, 20 ezer lejt adnak a Múzeumnak, 15 ezer lejt az egyházaknak. A város idén is támogatja Erdõvidék egyetlen mûködõ kórházát 126 ezer lej értékben (a községek 129 ezer lejjel járulnak hozzá a támogatáshoz, a tavaly 100 ezer lejt fizettek ki).
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 960. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.