Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.05.28.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 615. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.05.28. Közélet

Az ígéret havának 16-ik napján, egy napsütéses  reggelen, a VI.E osztály lány csapata elindult az erdélyi szászok egykori nagy központja felé, Lõrincz Sándor osztályfõnök vezetésével.
Brassó, a Kárpát-kanyarban, a barcasági medencében fekszik a Cenk hegy lábánál. Brassó régi neve „Corona". A legenda szerint Salamon király a Köszörû-patak völgyében, a napjainkban is Salamon-kövének nevezett sziklák barlangjaiban rejtette el a koronáját, innen kapta a város a korona nevet. Egy másik történet szerint, egy fa kivágásakor a gyökerei közt egy koronát találtak, késõbb ennek a fának a helyére építették a városházát, és ezért található Brassó címerében egy gyökerek közt ábrázolt korona. Brassót védõfal vette körül, amelynek több része még mai napig épségben megmaradt. A várost körülvevõ falon eredetileg harminckét torony és bástya volt.
A hamuba sült pogácsát a török cukrászdában ettük meg. Megerõsödve, jóllakottan indultunk tovább és kezdetét vette a tanulmányút.
Az állatkert kapujánál megfigyelhettük a 400 éves tölgyfát. Az állatkertben tanulmányoztuk az állatok viselkedését, lejegyeztük neveiket és életmódjukat. Ismeretekkel bõvülve indultunk tovább. Utunk egy tágas játszótérre vezetett ahol tovább fejtegettük  állatkerti élményeinket.
A hajdani királykisasszonyok postaútján keresztülfutva bevettük a félkör alakú Fehér bástyát. Egy kis ideig gyönyörködtünk a csodaszép tájban, majd visszaindultunk a lovashintónkhoz (a buszhoz).
Utolsó megállónk Brassópojána (1050 m) volt. A Dák kútra bízva szerencsénket, friss levegõvel telt tüdõvel és vidám énekszóval indultunk hazafele.
Köszönjük a tanár úrnak, hogy ismeretekkel töltve tarisznyánkat térhetünk haza, és elmesélhettük  élményeinket a szüleinknek.
Farkas Boglárka, Tüzes-Bölöni Kincsõ
VI.E osztályos tanulók


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 615. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.