Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.01.29.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 959. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.01.29. Közélet

Elherdált gazdaélet, mit hoz a bolyongó jövõ?

Albert Egon dr. Egyed Ákos történész professzor, számunkra, az itt élõk számára komoly súllyal bíró üzenetet fogalmazott meg múlt szombaton, a Háromszék Kultúrájáért-díj átvételekor mondott beszédében, mégpedig azt, hogy megmaradásunk egyik záloga, a földtulajdon. Szavai azóta is itt csengenek a mindennapokban, és bizony felkavarták a punnyadó hétköznapokat, s erre a gondolatmenetre pakolt rá a keddi Tortoma önképzõkörön tartott elõadás is, de fõként az utána folyatott rögtönzött eszmecsere.Megint felszínre dobta magát a térséget, a tenni akaró embert fojtogató, ellehetetlenült helyzet, amelyben valóban gyógyírként hatott a székely, a falusi emberben még fellelhetõ optimizmus, amely töretlenül, és makacsul ragaszkodik ahhoz, amit õseitõl kapott örökül. A hozzáállás, amely még mélyen gyökeredzik a történész professzor által mondottakban: Megmaradásunk egyik záloga a földtulajdon. Az események láncolatában akaratlanul is kikívánkozik a kérdés: vajon meddig tartható fenn még ez az állapot ebben a térségben? Ott, ahol bezárt a bánya, ott, ahol a turizmussal kecsegtetõ lehetõség még csak amolyan ködös fogalomként tûnik elõ, és egy fecskeként várja a késlekedõ tavaszt. Az évszázados hagyományokra épülõ, és talán jelen helyzetben ezt a gazdasági pangást áthidaló falusi gazdaságok jelenthetnének megoldást és kapaszkodót, nemcsak a ma emberének, hanem a holnap fiainak is. Ám a béka segge alatt tengõdik az ágazat, köszönhetõen a Bukarestben meghozott eszement törvényeknek, a multik áltak diktált gazdaságpolitikának, a széthúzásnak, az egyet nem értésnek, s attól, hogy mindenki másra vár, mástól várja a megoldást. Mert ahogy a történelmet sem a történészek, úgy a mindennapjainkat sem a tétlenkedõ, hanem a cselekvõ, a tevõ-vevõ ember tölti meg élettel, így adva reményt a jövõnek.
Mink maradt a hiten kívül? Mert ugye, ahogy a keddi est folyamán is elhangzott, csak kaszával nem lehet családot eltartani... Mi lenne hát a teendõ, tudván azt, hogy nem lehet visszahozni a száz évvel ezelõtti állapotokat, azt az idõt, amikor volt a dolgoknak rendje, amikor az emberbe szorult annyi becsület, hogy az adott szót nem kellett hétpecsét alá ütni? Ebben a nagy összevisszaságban pedig mindenki csak beszél, beszél és kioktat, de hol van a cselekvõ erõ, ami a gondolatnak alakot, formát ad? Mikor tudjuk immáron az annyit hangoztatott összefogást a mi javunkra fordítani? Ahogy közösen végignéztük, és szenvedtük a bánya pusztulását, leszerelését, úgy nézzük most tétlenül azt, hogy miként mennek tönkre a gazdaságaink? Szemléljük tétlenül, állattenyésztõink, földmûveseink miként küzdenek az árral egyre reménytelenebbül, mert ha õk feladják, ki lesz, aki ezt a földet megmûveli beveti, gondozza, szereti? Mert ahogy idegenné vált a föld, úgy válik idegenné az évszázados kötelék is, és válunk köldökzsinór nélküli árnyakká, e pénz diktálta, elanyagiasodott világban.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 959. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.