Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.11.20.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 950. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.11.20. Közélet

dr. Demeter János átveszi az Erdõvidék Kultúrájáért díjat

Kettõs ünnepet ült a Gaál Mózes Közmûvelõdési Egyesület

A.E.Bodosi Dániel, a vargyasi Sütõ család, Varga Béla, a Kájoni Consort, Egyed Ákos, Kászoni Zoltán, Kósa Bálint, Deák Vilma, Kubánda Gizella, Máthé “Ilonka” Ferenc, - ehhez az illusztris társasághoz csatlakozott kedden dr. Demeter János, aki többek között, az 1990-ben alakult Gaál Mózes Közmûvelõdési Egyesület-, a Kájoni Consort Régizene Együttes alapító tagja, aki a kilencvenes évek baróti, feltörekvõ, kultúra szeretõ- és mûvelõ nemzedék egyik oszlopos tagjaként, önzetlen mûvelõdésszervezõként és kultúrapártolóként tartanak mind a mai napon számon. Jelképes helyszínen, a Városi Mûvelõdési Ház Bodosi Dániel termében került sor az ünnepségre, ahol 25 évvel ezelõtt tartották a közmûvelõdési egyesület alakuló ülését is. Demeter László, a Gaál Mózes Közmûvelõdési Egyesület elnöke köszöntõjében Demeter János érdemei mellett kiemelte, a most 25. születésnapját ünneplõ egyesület munkájának az eredménye Erdõvidék Múzeumának a megalapítása, ami mind a mai napig a vidék kulturális életének az egyik meghatározó intézménye. Emellett számos kulturális és közéleti tevékenység, mint a Tortoma önképzõ kör, az idén második alkalommal tartott Magyar Örökség Tábor megszervezõje, ötletgazdája.

“Mi jut Demeter Jánosról elsõ gondolatra eszembe? Egyik Barót Napok alkalmával mondták, hogy régi együttesek fognak fellépni, amikor ott álltunk a színpad elõtt, akkor jött Döme, és beült a dobok mögé. Ez volt az elsõ élményem vele kapcsolatosan. A másik, ami bevillan, amikor elmentem a Kájoni Consort fellépésére, és ott nagy turbánosan beöltözve énekelve láttam. A harmadik, amikor az Erdõvidék Múzeumában vettem részt egy fotókiállításán. Rockzene, régizene, fényképészet, egyik véglettõl a másikig, én azt hiszem, hogy egyben van az egész mûvelõdés és szervezés, nagyon sokminden van, amit neked köszönhetünk. Ami az egész tevékenységedbe igazán fontos volt, az az, hogy mindent tovább adtál, amit elkezdtél, nem tartottad meg magadnak. Nem mindennapi dolog, hogy egy ember úgy teljesedik ki, hogy továbbadja azt, amit elkezdett.” - fogalmazott Lázár Kiss Barna polgármester.
A laudációt Benkõ Levente újságíró, barát, a Gaál Mózes Közmûvelõdési Egyesület volt alelnöke tartotta, melyben megelevenedett a múlt, a rendszerváltás tüze mellett szõtt álmok, a közös tervezés: “...Még szerencse, hogy kedd esténként a református templom gyülekezeti, jó meleg termében, Kiss Alpár unitárius lelkész traktált bennünket amerikai útjának képes élményeivel. Kati meg hozott otthonról mulatságos és tanulságos könyveket az állatok viselkedésérõl. Egyszóval hol ez, hol az adott okot az újabb és újabb találkozásra, s midõn kitavaszodtunk, a mûvelõdési háznak eme kis termében, Antal István tiszteletes az erdõvidéki református eklézsia történetérõl, Dénes István a barlangok csodálatos világáról mesélt, és folytathatnám a mindmáig végtelen sort, hogy ki mindenki jött, és hagyott itt nekünk szellemi táplálékot. Ez, és ilyen volt a kezdet. Nem volt akkor sem világháló, sem ilyen-olyan kütyû. De voltak találkozások, végeérhetetlen tervezgetések, beszélgetések, hol itt, hol ott, a magyarul kocsmának nevezett közmûvelõdési intézményekben. Volt biliárdasztalnál hitelbe átsörözött éjszaka, és volt sok-sok többé-kevésbé használható ötlet.
Egyed Ákos, Demeter János, Kászoni Zoltán, Deák Vilma, Hoffmann Edit, Kaptza Mária, Kós Katalin, Nagy Zsuzsanna, Tatár Zsuzsanna, Dénes István, jómagam, ezek volnánk, akik 1990 április 24-én, a nagy multú EMKE újraalakulása elõtt megalapítottuk a Gaál Mózes Közmûvelõdési Egyesületet, hivatalosan, bíróságilag is bejegyezve azon melegében. Kultúrát, mûvelõdésszervezést! -válaszolta Döme, amikor a szentgyörgyi tárgyalóteremben a bírónõ ránk kérdezett: tulajdonképpen mit is akarunk? Ez volt az intézményes kezdet, ez volt az alapja annak, ami azóta is tart, hála Istennek, alakul és egyre szebb eredményeket ér el.
Mindenféle irigység nélkül teszem hozzá, hogy könnyû volt neki, Dömének kitalálni egy csomó jót. Emlékszem anyai nagyapja, Ungváry János bácsi kórust vezetett, édesapjának, a pazar Ex-libris gyûjteményt õrzõ és gyarapítgató Demeter Jenõ belgyógyász szakorvosnak, vagyis Döme bácsinak, és édasanyjának, Ungváry Júlia doktornõnek alapos köze volt a valamikori Erdõvidéki Orvosi Napok létrejöttéhez. Adott volt tehát a példa, a szellemi útravaló, s akkor még nem szóltam a Demeter család gyönyörû könyvtáráról, a népmûvészet szeretetérõl, és nem szóltam a Kós család Barótra is begyûrûzõ örökségérõl, amibõl kinek-kinek a hazulról hozottja mellé Döme jóvoltából a ráadás is bõven kijutott... Vajon hol tartanánk ma Erdõvidéken közmûvelõdés terén, ha Döme és csapata, s az utánunk jövõk nem úgy tesznek azóta?...“
A díjazott a tõle megszokott frappáns megjegyzést téve - mely szerint jó dolog, ha az ember mûvelõdés szervezéssel is foglalkozik, mert ha politikai munkájáért sok dicséretet nem is kap a másikért valamennyi kijjár -, mondott köszönetet. Kiemelte, a munkát, ami most hozza a gyümölcseit, nem egyedül, hanem sokan együtt végezték, nem eredménytelenül.

Múlt és jelen<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 950. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.