Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.11.20.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 950. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.11.20. Magazin

Bodvajtól a Piliske érintésével Tusnádfürdõig

Ködös reggelre virradtunk november 14-én, olyannyira, hogy Bibarcfalván még az útszéli házakat is alig láttuk az autóbuszból, azonban a Fenyõs patak mentén található hétvégi házak között elhaladva már megpillanthattuk az elsõ napsugarakat, és amire a bodvaji kohóhoz értünk, már hétágra sütött a nap.
A Kis Fenyõs völgyébõl kikapaszkodva a mitácsi erdészháznál tartottuk elsõ nagyobb pihenõnket, ahol örömmel fedeztük fel, hogy tavaly áprilisi látogatásunk óta új ablakai és ajtói vannak az épületnek, illetve a jelekbõl ítélve a közeljövõben további újítások is várhatóak. Pihenõnket követõen a Dél-Hargita gerincéig sétáltunk, ahonnan sajnos nem láthattuk az alcsíki falvakat, mert Erdõvidékhez hasonlóan a Csíki medencét is ködtakaró borította. A gerincen található túraösvény jelzéseit követve déli irányba kanyarodva és a Jáhoros pusztán átsétálva érkeztünk meg a Nagy Piliske (1374 m) aljához, ahonnan két magasabban fekvõ alcsíki falu templomtornya már becserkészhetõ volt. Harminchárom tagot számláló csapatunk itt tartott egy hosszabbacska, szalonnasütéssel is egybekötött pihenõt, majd a Piliske északi oldalát megkerülve, a piliskei vadászkunyhó elõl csodáltuk meg a Tusnádfürdõt és a Csomád hegység egy részét magába foglaló, egyedi panorámát. Innen a Bányapatak egyik meglehetõsen meredek mellékvölgyén ereszkedtünk alá, majd a Sólyomkõ szomszédságában elsétálva érkeztünk be Székelyföld és Románia legkisebb városába, Tusnádfürdõre, ahol a Csukás tó szomszédságában található, 2013-ban megnyitott élményfürdõig meg sem álltunk. A jól megérdemelt fürdõzést követõen autóbusszal érkeztünk vissza Barótra. Következõ, december 12-re tervezett hatvankilencedik túránk keretében a Vadas tetõrõl indulva, a Barót hegység gerincét követve Málnásfürdõre, illetve a málnásfürdõi Borvizek Útja fürdõközpontba látogatunk. Kirándulásaink alkalmával szeretettel várjuk és fogadjuk minden újabb érdeklõdõ csatlakozását. Honismereti túrasorozatunkról további részletek, fényképek a www.erdovidek.weebly.com honlapon található.

Demeter Zoltán
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 950. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.