Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.11.20.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 950. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.11.20. Magazin

A pócegérfogó, friss áldozataival a tetején

Az újragondolt pócegérfogó

A.E. A csûrökben, pincékben, fásszínekben, padláson és disznóolakban ólálkodó és garázdálkodó, valamint az ember egészségére veszélyes kórokozókat hordozó pócegerek megfogására alkalmas fogó elkészítésének hírével kereste fel szerkesztõségünket minap, a Baróton élõ Keresztes Árpád.
Az egyszerû, de hatékony szerkezetet Keresztes jó tíz évvel ezelõtt készítette, még Nagybaconban, a fogónak nagy hasznát veszi most, hiszen elmondása szerint, a Piac utcai házánál nagyon elszaporodtak a patkányok.

A mûködési elv egyszerû, a kb. 30 cm hosszú, lefektetett - ez esetben - cserefadeszka közé egy kb. 80 cm hosszú, vékony falap kerül, ennek a szabadon maradt részére helyezõdik a tartószeg, ami egyben a csapda feltámasztója is. A feltámasztott deszkák közé, és a deszkák közötti nyelvre lisztet szórt, a nyelv olyan érzékeny, hogy a hozzáérõ patkány miatt azonnal leesik, és a felsõ, nehéz falap ráesik a patkányra. A csapda olyan jól mûködik, hogy pár nap alatt hat pócegeret sikerült befogni - meséli a készítõ, akinek meglátása szerint a modern eszközökkel készített csapdák és mérgek nem ennyire hatékonyak, az állatok hamar kiismerik, és nem mennek bele, ráadásul a mérgezésnek beláthatatlan következményei is lehetnek - magyarázta. Elmondta azt is, hogy szívesen segít bárkinek a fogó megépítésében, csak anyag kell hozzá.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 950. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.