Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.11.20.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 950. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.11.20. Művelődés

A Living Castle festészeti workshop kiállítás megnyitója

A pulzáló és az önmagát megmutató kastély

A.E.Tovább folytatódik az Élõ kastély (Living Castle) elnevezésû eseménysorozat, amelynek mostani állomása a múlt csütörtökön, az olaszteleki Daniel kastélyszállóban megnyitott, a norvég és liechtensteini alapból finanszírozott alkotótábor, festészeti workshop zárókiállítása volt. A festészeti workshop célja, egy történelmi épületen és az azt körülvelõ településen keresztül megismerni értelmezni a különbözõ kultúrtörténelmi rétegeket, a kiállításon erdélyi és magyarországi alkotók munkái voltak kiállítva.

Rácz Attila, a kastélyszálló tulajdonosa - aki maga is nagy rajongója a mûvészeteknek - a megnyitó alkalmával elmondta, feleségével, Lillával azt szeretnék, hogy a kastélyt még jobban behozzák a közéleti és mûvészeti köztudatba, és azt ne csak kastélyszállóként ismerjék, hanem az erdélyi, székelyföldi, romániai, és határon túli mûvészetnek az otthont adó tereként.
“A Living Castle eseménysorozat második állomása ez, (a mostani workshop) amit egy Norvégia és Liechtenstein által létrehozott alap támogat, volt már egy történelmi kiállítás megnyitó, nyáron egy tábor, amikor iráni, magyarországi és erdélyi mûvészek alkottak és állítottak ki, a következõ program egy festészeti alkotótábor, ahol kazettás menynyezetet festenek, de zajlik egy folyamatos fotós alkotás is, amit megint egy külön kiállításon belül fognak megmutatni.” - foglalta össze az eddigi eseményeket Rácz Lilla.
Péter Alpár, a tábor mûvészeti koordonátora elsõsorban a szakmai háttérrõl beszélt, a program mögött az anyaországi Pécsi Tudományegyetem mûvészeti karának doktori iskolája áll. Nyilas Márta festõmûvésszel, aki a Pécsi Tudományegyetem festészeti karának a vezetõje, elindult egy mûhelymunka, ahol bemutatták a hallgatóknak a témát, a kastély különbözõ idõrétegeit, akár a társadalomban betöltött szerepét. Ehhez az alkotócsoporthoz csatlakozott Kovászna megyében a Sepsiszentgyörgyön mûködõ Plugor Sándor mûvészeti líceum is, Bácsi Hajdú Enikõ és Faluvégi Tünde mûvészek, akik magukkal hoztak két fiatal tehetséges diákot is.
A kastéllyal már régóta “beszélõ” viszonyban lévõ Damokos Csaba, a kastélyszálló dizájnere, osztotta meg a jelenlévõkkel a gondolatait, számára, ez a kastély mindig tud valami újat mondani és mutatni. Tulajdonképpen ez a workshop is arról szól, hogy megtudta-e az alkotókat szólítani, és az alkotók meghalloták-e, amit mondott a kastély, értették-e egymást. Ha körbejárjuk a tárlatot, akkor elmondhatjuk, hogy igen, volt kommunikáció - fogalmazott Damokos.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 950. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.