Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.11.20.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 950. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.11.20. Aktuális hírek

Tisztelt Miniszter Úr!
Meglepve vettük tudomásul, hogy a képviselõház 2015. november 16-i ülésén kijelentette, hogy a székely-magyar kürtõskalácsot román hagyományos termékként jegyeztetné, de mindeddig nem talált egy olyan egyesületet, amely népszerûsíthetné azt. Ezúton szeretnénk Önt tájékoztatni arról, hogy a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület a kürtõskalács néven ismert, égetett cukorral borított termék népszerûsítését célzó folyamatos kampányt indított, és azt tûzte ki célul, hogy e hagyományos terméket Székelyföld nagykövetévé teszi. Egyébként a kürtõskalács elsõ írásos említése 1450-bõl származik, és a termék elsõ ismert receptjének leírása a zabolai (Kovászna megye) gróf Mikes Mária 1784-ben írt szakácskönyvében olvasható. E gasztronómiai különlegesség bemutatása és elkészítési módjának ismertetése céljából a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület 16 nyelven készített és nyomtatott szórólapokat (pliante 16), amelyeket az országban és külföldön osztottunk szét. Több kürtõskalács-készítõ szerezte meg termékének a Székely termék minõsítést (Produse Secuiesti), mi pedig a www.kurtos.eu címen elindítottuk a termék népszerûsítését célzó honlapot, és kezdeményeztük a Nemzetközi Kürtõskalács Szaktestület létrehozását, amelyhez jelenleg 34 termelõ és civil szervezet csatlakozott egész Európából. Az említett szaktestület 2014-ben a kürtõskalács hagyományos különleges termékként való bejegyzését kezdeményezte az Európai Unióban.
Az elõbbiekben felsorolt okok miatt úgy tûnik, az ön kijelentése téves, miszerint ezzel kapcsolatban ön tárgyalt már a magyar hivatalosságokkal. Mi több, a kürtõskalács akár Hungarikummá is válhat, hiszen már szerepel a Magyar Értéktárban található kiemelkedõ nemzeti értékek között (69. sorszám az Agrár- és élelmiszergazdaság szakterületi kategóriában, link: Hungaricum).
Tisztelt Miniszter Úr! A Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és Kovászna Polgármesteri Hivatala által 2008-ban létrehozott Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület partnerséget ajánl önnek a hagyományos székely kürtõskalács népszerûsítése céljából, amelynek eredete tisztázott: Magyarország területérõl származik, és ma is szorosan kötõdik a magyar kultúrához. A termék történetérõl olvashat a Nemzetközi Kürtõskalács Szaktestület által 16 nyelven kiadott szórólapban (pliant românã). Továbbá megjegyezzük, hogy a kürtõskalács történetérõl és elkészítési módjáról szóló könyv román nyelvre fordítása is folyamatban van, angol nyelven a múlt hónapban jelent meg. Úgy hisszük, egy korrektségen alapuló partnerségben nem megengedett a hagyományos székely kürtõskalács eredetének kitalálása, a partnerség célja pedig a termék történetének és identitásának tiszteletben tartása és népszerûsítése.

Tisztelettel, Tamás Sándor
Kovászna Megye Tanácsának elnöke,
Grüman Róbert
Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület elnöke<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 950. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.