Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.11.20.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 950. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.11.20. Közélet

A helyi kultúra gátõrei és ürgéi 

ALBERT EGON A kultúra olyan dolog, ami általában nem hoz jövedelmet, többet fordítanak rá, mint amennyi megtérül, ám hozadéka nem pénzben mérhetõ, a kultúra nem lehet profitorientált, sokkal többrõl van szó, fõként ha a társadalom egészét vesszük figyelembe.Kultúrát, mûvelõdést! - jelszó alatt szervezõdött újra a kultúra, a mûvelõdés Erdõvidék központjában, Baróton a kilencvenes évek elején, olyan mozgalmak, kezdeményezések indultak akkor, ami mind a mai napig példaértékû és nagyban hozzájárult a vidék kulturális fejlõdéséhez. Mint ahogy általában lenni szokott, ezen kezdeményezések mögött is személyek, csoportok álltak, és állnak a mai napig, olyan egyéniségek, akik karizmájuknak és kitartó munkájuknak köszönhetõen, - ha nem is erdélyi szinten -, de beszélhetünk közmûvelõdésrõl nálunk is.
Tették a dolgukat, nem feltétlen a haszonlesés és a státusz volt az, ami cselekvésre ösztökélte õket, feladatot kaptak a sorstól, kötelességet, idõt e földön arra, hogy megvalósítsák önmagukat, s ezáltal jót tegyenek a közösségnek is, munkájukból nemzedékek táplálkoztak, és vesznek útravalót mind a mai napig.
Petõfi Sándor így jellemzi az ilyen embert az Apostol címû mûvében: „...A szõlõszem kicsiny gyümölcs, Egy nyár kell hozzá mégis, hogy megérjék.
A föld is egy gyümölcs, egy nagy gyümölcs, S ha a kis szõlõszemnek egy nyár Kell, hány nem kell e nagy gyümölcsnek, Amíg megérik? ez belékerül Évezredek, vagy tán évmiljomokba, De bizonyára meg fog érni egykor, És azután az emberek belõle Világvégéig lakomázni fognak. A szõlõ a napsugaraktul érik; Mig édes lett, hány napsugárLehelte rája élte melegét, Hány százezer, hány miljom napsugár?... A földet is sugárok érlelik, de Ezek nem nap sugárai, hanem Az embereknek lelkei... .”
Erdõvidék nem egy nagy elmét, hazafit adott már az egyetemes magyarságnak, a világnak, e kis régió méltán lehet büszke azokra, akik öregbítették, és öregbítik hírnevét ma is, a tengeren innen és túl. Ahogyan a szeretet, úgy a kultúra sem kérkedik, és nem fuvalkodik fel, a kultúra tüzénél nem lehetnek korlátok, hiszen egy közös célt kell szolgálni a mai ügyeletes “gátõröknek” a mûvelõdés mindenek felett, érdekek és személyes ambíciók nélkül! Hiszen csak az a kezdeményezés lehet idõtálló, amelyet nem érdekszövetségek, nem politikai cselszövések, nem önmagunk fényezése szõ át, mert ha e vadhajtásokból táplálkozunk, könnyen gátõrökbõl ürgévé lehet válni, így bomlasztva, gyengítve, megszentségtelenítve azt, amit elõdeink lefektettek. A kultúrát nem ápolni, és nem is megtartani kell, hanem tovább kell vinni, fejleszteni, hogy minden kor, generáció hozzátegye a maga részét a nagy egészhez.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 950. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.