Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.05.29.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 925. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.05.29. Magazin

Traktoristás történetek: Éjjeli szántás

A kollektív világban a TSZ dolgozói önfeláldozóan végezték a munkát a kollektív javára, abban a reményben, hogy év végén jobb lesz az osztalék, mint a megelõzõ esztendõben. Aztán úgy jártak, mint az egyszeri egér, amelyik felment nagy örömmel a gazda üres padlására, aztán lejött könnyes szemmel. Ugyanis egy szem nem sok, de annyi búzaszemet sem talált a padláson.
Azt a kis kerthelyet, amit a kollektív adott a jogtalanul elvett földek helyett, minden kollektív tag igyekezett minél jobban kihasználni, mert annak terményeivel, meg a kollektív aranybánya stílus életbe léptetése által szerzett terményekkel valahogy sikerült egy, esetleg két vágni való sertést kés alá nevelni.
A kerthelyet meg is kellett szántani, lehetõleg minden õsszel, hogy tavaszra a téli fagy aprózza meg minél jobban, mert jó lesz akkor a magágy mindenféle növénykultúrának.
Ezért volt minden õsszel a traktoristáknak egy kis lehetõség valamicske fizetés pótlék megszerzésére. Mert a szántás, akkoriban már teljesen gépesítve történt, a Gépállomás traktorainak a jóvoltából. Ez a munkavégzés nyilvánvalóan feketézés volt, de mindenki úgy tett, mintha nem látna semmit, a traktorburrogásra pedig az égvilágon senkinek sem volt hallása.
Eljött az idõ, amikor a kollektív földjei kezdtek felszabadulni, azokat pedig megtrágyázták akkoriban, már amelyik földre jutott, arra vittek istállótrágyát, esetleg egyes területekre jutott egy kis mûtrágya is, ahova az agrárfõmérnök jónak látta tetetni, a többit trágyázták az Isten madarai, ha arra repültek és pottyantottak valamit a kiszipolyozott földekre.
Jött a megyétõl a felsõbb parancs, miszerint másnaptól kezdõdõen meg kell szervezni az éjjeli szántást. Nappal ugyanis minden mezõgépész be volt osztva valami szezonmunkára, amit megint haladéktalanul el kellett végezni. S még éjjel is dolgozni. Tehát, már akkor az embert kezdték a géppel összetéveszteni. Mert, a gép megállás nélkül dolgozhat megfelelõ üzemanyag ellátással, annak nem kell pihenni.
De az emberi pára úgy van megteremtve, amint minden ember tudja, hogy minden huszonnégy órából egy párat alvással kell töltenie, másképpen kiesik a sorból. Tehát az ember nem gép.
Aztán a jó szekciófõnök azt mondta az embereinek, hogy: mindenkinek legyen esze, estefelé, hamarjában húzzon meg egy kerthelyet, hogy az éjjeli szántás ne essen olyan rosszul, s elõtte bár egy jó sört legyen mire meginni. Ezt kétszer nem kellett mondani, mindenki elsõre megértette.
Az éjjeli szántással csak az lett elérve, hogy minden gépész hamarabb félbehagyta a napi tevékenységét, s hazament, hogy a gazdaságban is valamit odébb tegyen, a saját- és családja javára.
Aztán este kilencfelé a beszervezett traktorosok találkoztak, esetleg a falu kocsmája elõtt, aztán egy sör után ki a mezõre. Ki volt szabva minden estére, hogy melyik mezõn mennyit kellett megszántani. Volt eset többször is, hogy a nappal megszántott földet éjjel kellett megtárcsázni, mert másnap el kellett vetni. Nem volt soha hiba a hozzáállással, ha a fõnök is emberi módon bánt az embereivel.
Az elõzõleg learatott tarlóföldeken rengeteg volt a vadnyúl. Amelyik éjjeli szántó csapatban volt még hivatalos vadász is, ott az emberek vadnyúl paprikást is ehettek másnap.A nehézségben volt azért egy kis kaland, éjjeli bolondság, de az idõ múlásával minden széppé, jóvá szelídül.
Egyed Béla, gépészmérnök
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 925. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.