Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.11.21.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 899. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.11.21. Közélet

Történelmi lehetõség vagy újabb süllyesztõ?

ALBERT EGON Egy erdélyi gyõzött a romániai államelnöki választásokon, ennek valóságfaktora két héttel ezelõtt annyira hihetetlen volt, hogy az egyik nacionalista kirohanásairól hírhedt politikus bõsz elbizakodottságában kijelentette: Akkor lesz Iohannis Románia államelnöke, amikor Õ Németországé! - most nevetünk, és ironizálunk a politikus (?) kijelentésén, pedig tényleg egy világnak kellett megfordulnia ahhoz, hogy bekövetkezzék az elképzelhetetlen. Most van egy helyzet, ami egyeseknek dicsõség, másoknak pedig pofáraesés, magyarázkodás, és mellveregetés, a dicsfényben való fürdõzés. Most van egy helyzet, Románia kisebb forradalmát éli, mert gyõzedelmeskedett a többség a szocialista visszarendezõdéssel szemben.
Helyzet van, vagyis talán lehetne az erdélyi magyarság számára is, de ismételten bizonyítják, nálunk nincs olyan, hogy nemzeti minimum, legalábbis politikai szinten nem létezik - hiába osszák ezirányban az észt.
Most a babéraratás idejét, momentumait éljük. Amikor Iohannis gyõzelmét az egyik magyar párt jogosan vagy jogtalanul máris a magáénak tudja, a másik pedig nem érti, hogy lehetett ez, hogy a nép nem hallgatott az intõ szóra, elfeledve, hogy nem õk a nép, hanem csak eszközök! Az autonómia hirtelen felesleges teher lett, már nem érdemes beszélni róla, mindenki kivár, csaknem lett jobb hirtelen a kislépések politikája?!
Uraim most már nem sûrgõs?!
Polgártársak, a kampány végetért, menjetek haza, elég volt a rongyrázásból, a magyarázkodásból, az autonomizálásból, az agymosott dumából, most csendet kérünk, és szervezkedünk a két év múlva sorrakerülõ helyhatósági választásokra.
Ez lenne a forgatókönyv? Aztán az egyik székelyföldi vezetõ kimondta, a transzilvanizmusra szavazott vasárnap, s ez bizony mély gondolatokat és történelmi lehetõséget boncolgathat, úgy az erdélyi román, mint a magyar, szász, roma és egyéb nemzetiség számára. 25 év után öntudatra ébredtek az Erdélyben elõ etnikumok, vagy csak kérész násza volt ez a fellángolás? Vajon tényleg eljutott a többségi nemzet atyafiainak is az eszébe, hogy nem minden Bukaresttõl függ, s hogy a jólét nem egyetlen és kizárólagos záloga a központosított hatalom. Vagy gyõzött a fészbuk? A mindenkit csak õt ne - szindróma, a pártfegyelem?
A jövõt formáló kérdés pedig az: Lehet-e egy olyan új országot építeni, ahol a transzilvanizmus szelleme teret kaphat, a beteges, mindent felégetõ, gátló, balkáni nacionalizmussal szemben?
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 899. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.