Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.04.10.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 608. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.04.10. Művelődés

Oltyán László – Fapapucsos messiások
Egyformák-e a betegek a kórházban? Nézhetnek-e messiásként az orvosra? Az orvosok hihetik-e magukat megváltónak? Mire jó a csúsztatópénz, megmentheti-e az ember életét? Mivé válik az orvos a rengeteg borítéktól? Eljut-e a törvény a kórház kapuin belül? Van-e orvosság az orvos bosszúja ellen? Mind-mind olyan kérdések, amelyeket Oltyán László (1935 – 1990) Fapapucsos messiások címû, kéziratban fennmaradt regénye boncolgat, azonban választ nem kapunk, azokat az olvasónak kell megtalálnia. A látszólagos kórházi regény hûen tükrözi a 89 elõtti állapotokat. Bántó Ernõ egyetemi tanár a kórházi ágyon fekve és az életmentõ mûtétjére várva rájön, hogy a készülõ könyvében, amelytõl gyerekei érdekében is anyagi jobblétet remél, tulajdonképpen képmutató volt, amikor erkölcsi tartásról, gerincességrõl, egyenlõségrõl beszélt. A felesége, aki ugyan megrokkant szellemileg, de belerögzõdött a házastársi kötelességtudat, a családi élet iránti elkötelezettség, borítékot készít elõ az orvosnak, Bántó mégis a bajnokságra készülõ nagyobbik fiának adja, de elõtte azon rágódik, hogy õ nem hõs akar lenni, hanem élni akar a családja érdekében.  A bajnokként hazatért fiú diadalittasan beszélget el az apjával, majd mindketten megértik, az a legnagyobb bajnokság, amikor az ember magával áll szemben.

Oltyán László, marosvásárhelyi újságíró-író Fapapucsos messiások regénye a Juventus kiadó gondozásában jelent meg 2009-ben, és szerkesztõségünkben is megvásárolható.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 608. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.