Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.08.22.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 886. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.08.22. Magazin

Jobban szeretek horgászni, mint a tévé elõtt ülni

Közöttünk élnek, ismert, vagy kevésbé ismert személyek, csoportok, akik nem rendkívüli cselekedeteikkel, hanem kitartó munkájukkal, tehetségükkel hívják fel magukra a figyelmet.
A baróti Ágoston Szilamér sikereirõl sokan hallottak már, akik sporthorgászattal foglalkoznak, és nemcsak. A fiatal horgász azt vallja, ahhoz, hogy ebben a sportban sikereket érj el, hozzájárul a felkészülés, a helyszín, és a szerencse is.


- Most értél haza egy országos versenyrõl, ahol második díjat nyertél. Milyen volt a verseny?


- Elég nehéz, 30-40 fokos melegben horgásztunk Gyulafehérváron, a halak a meleg miatt is elég finnyások voltak, kényesen ettek. Elég jól kiélezett verseny volt, fej-fej mellett haladtam egy horgász kollégámmal, aki tavaly elsõ helyezett lett. Az U23-as kategóriában versenyeztem.


- Ez mit jelent?


- Azt, hogy huszonhárom év felettiek kategóriájában versenyeztem, ezért is volt nehéz, mivel 18 éves vagyok, a többiek tapasztaltabbak, idõsebbek.


- Megengedett, hogy idõsebbekkel versenyezz?


- Szabadon választható, tavalyelõtt megnyertem az U18-as kategóriában az országos bajnokságot ugyancsak azon a tavon, és tavaly már feliratkoztam, akkor nem jártam sikerrel, de most második helyezést értem el.


- Hányan versenyeztetek a te kategóriádban?


- Öten, az ország legjobbjai.


- Hogy kell elképzelni egy ilyen versenyre való felkészülést?


- Azelõtt három nappal itthon édesapámmal a felszereléseket elkészítjük, két héttel korábban bevásárolunk mindent, ami szükséges.


- Mióta horgászol?


- Pontosan kilenc éve. Elõször édesapámmal mentem egy tóra horgászni, ahol fogtam egy kis halat, és az annyira jó érzés volt, hogy már abban az évben mentem horgászversenyekre. Az elsõ versenyen, elsõ nap utolsó lettem. Pár véleményt kikértem, második nap elsõ lettem, és összesítésben középmezõnyben végeztem. A második évben összeismerkedtem egy világszerte ismert horgásszal, az õ tanácsait megfogadva elsõ lettem, és ahogy ez a verseny lejárt, fel is iratkoztam a következõ kategóriába. Elõször itt is utolsó helyen végeztem, de második évben sikerült megszereznem a második helyet, harmadik évben sikerült aranyérmes lennem.


- Anyagilag is megterhelõ egy ilyen verseny?


- Igen, nagyon, vannak olyan neves versenyek, ahová jönnek külföldrõl is, nagyon drága a benevezés is, egy jó itteni fizetés elmegy egy három-négynapos versenyre.


- Miért szereted a horgászást?


- Ugyanolyan, mint másnak bármilyen sporttevékenység, vagy hobbi, megnyugtató, kimegyek a tópartra, jobban szeretem, mint otthon a tévé vagy számítógép elõtt ülni, és sokkal egészségesebb is.


- Tizenkettedik osztályt kezdel õsszel. Milyen pályára készülsz?


- Vannak elképzeléseim azzal kapcsolatosan, hogy a horgászattal valamit kialakítsak, de még nem tudom pontosan, hogy milyen irányba indulok, turisztika szakon tanulok.


- Még milyen eredményeket értél el?


- Van országos versenyekrõl két arany és két ezüstérmem, és hála annak, hogy már régóta horgászok, ismernek az országban, a tavaly bevettek egy csapatba, mellyel részt vettünk a franciaországi világbajnokságon. Nem értünk el jó eredményt, de utolsók sem lettünk, nekem már a részvétel megérte. Húsz ország vett részt, öten mentünk az országból, volt csapatos és egyéni verseny is. Mikor hazajöttünk, a csapat megnyerte az országos csapatbajnokságot. Türelmet igénylõ sport, sokan azt tartják, hogy szerencsére megy, én azt mondom, hogy 60-70 százalékban a te felkészültséged, figyelmed számít, a környezet 10 százalék, és a 20 százalék megy a szerencsére. 

- Továbbra milyen terveid vannak?


- Õsztõl érettségire készülök, ezért picit kell ezt hanyagolnom, hogy az érettségim sikerüljön, de fogok idõt szorítani rá. Köszönetet szeretnék mondani a Rika Sporthorgász egyesületnek, akiket képviseltem, az anyagi támogatásért, nagy segítség ez nekem, köszönöm a szüleimnek is, hogy eljöttek velem, kitartottak mellettem, segítettek.

Kérdezett: Szász Réka




<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 886. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.