Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.04.11.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 867. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.04.11. Művelődés

Ottjártunkkor éppen egy érdekesnek tûnõ leleten dolgoztak a református templom belsejében, vélhetõen az egyori gótikus templom nyugati falát találták meg

Mûemlékké nyilváníthatják az olaszteleki református templomot

A.E.Késõ középkori gótikus templom maradványaira bukkantak az 1857-58-ban épített olaszteleki református templom felújítása során. Hétfõtõl-péntekig dolgoztak a régészek, és próbáltak minél többet feltárni a maradványokból, hogy be lehessen határolni a gótikus templomot. Sztáncsuj Sándor (a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum) és Botár István (Csiki Székely Múzeum) régészek dolgoztak a feltáráson, ahol a falmarványok mellett, csontvázak is elõkerültek, ami arra enged következtetni, hogy ott volt egy régebbi templom is.

Sztáncsujtól megtudtuk, hogy a felfedezésrõl õket Tüzes-Bölöni Ferenc lelkipásztor értesítette, kiemelve itt az olaszteleki lelkész hozzáállását, mivel teljes mértékben támogatta a feltárást. A késõ középkori falmaradványokra akkor találtak rá, amikor a mostani templom körül sáncokat ástak, a felázás megakadályozása érdekében. Ám a feltárás itt nem állt meg, és egyéb érdekességeket rejtegetett, midõn a régészek alább ástak, az orgona alatt megtalálták az egykori templom délkeleti falrészét, valamint az elbontott sekrestye alapjait. Ez a 14-15. században épülhetett, vannak korabeli írások, amelyek utalnak arra, hogy itt egykoron gótikus templom állott. A feltárás során emberi csontok is elõkerültek, amelyek a régi fal alatt voltak, ez a régészek szerint azért van, mert könnyen elõfordulhat, hogy itt volt még egy, a 14-15 századnál is régebbi templom, és e köré temetkeztek az emberek. Ez könnyen a román korig nyúlhat viszsza, feltételezik, hogy a feltárt sekrestye kora megegyezik a csontvázakéval.
A másik erdekessége a gótikus templomnak, hogy szögzáródással, szentéllyel épült, belsõ támpillérekkel, ami elég szokatlan, mivel az elterjedt építészeti szokás a külsõ támpillér. Hogy mi lesz a lelet sorsa, azt még nem tudni, a régészek egyelõre bejelölik az épület rajzán a régi falak helyét. A templom felújítását május 11-ig be kell fejezniük, a konzerválást még nem kezdik el.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 867. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.