Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.03.28.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 865. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.03.28. Magazin

Ma már legalább annyira fontos a kép melletti történet, mint maga a kép

Közöttünk élnek, ismert, vagy kevésbé ismert személyek, csoportok, akik nem rendkívüli cselekedeteikkel, hanem kitartó munkájukkal, tehetségükkel hívják fel magukra a figyelmet.
A baróti Szász Andrea gyerekkora óta szeret fotózni. Ebben semmi rendkívüli nincs, õ azonban a hobbiból szakmát épített, mikor úgy döntött, tanulmányai folytatásaként a fényképezés fortélyait sajátítja el minél magasabb szinten.


- Milyen szakon tanultál?


- A Babeº-Bolyai Tudományegyetem színház és televízió karán végeztem fotó, film, média szakon.


- Miért választottad ezt a szakot?


- Lényegében fotós szeretnék lenni a továbbiakban, és nagyon érdekelt a filmezés része is, kíváncsi voltam a médiára, egy kicsit a vágásra, hanganyagra, újságírást is tanultunk, az is érdekel, de leginkább a fényképészet.


- Nehéz bejutni ilyen szakra?


- Mikor én mentem, akkor indult harmadszor ez a szak, úgyhogy a magyar részlegen nem volt nehéz a vizsga sem, volt már ismerõsöm, aki ide járt, és segítettek, hogy mit kell tanulni, mibõl kell készülni.


- Mi a célod a továbbiakban?


- Divatfotózással, portréfotózással szeretnék foglalkozni, és a továbbiakban a reklám is érdekel, minden ami fényképészet.


- Hazajöttél jövõt építeni Barótra?


- Ideiglenesen itthon tartózkodom, amúgy Marosvásárhely mellett vagyok, de készülök Amerikába. Itthon addig is fotózással foglalkozom, ha megkérnek rá, vagy festettem is, és most ékszerkészítésbe is belefogtam.


- Ez az új hobbid?


- Igen, de lényegében ezzel szeretnék kimenni Amerikába, tipikus erdélyi legendák alapján készült ékszereket vinnék, melyeket ott eladnánk.


- Erre ott van igény?


- Van kereslet.


- Miért éppen Amerika?


- Nagybátyám és néném kint vannak, és az unokatestvéreim is, és én már rég terveztem, hogy valamikor szeretnék odamenni, azért is választottam ezt a szakmát, mert tudtam, hogy ha itthon nem is annyira, de ott kint biztos van jövõje. Szeretnék majd egy stúdióhoz kerülni tanulni, és dolgozni, de mindenképp szeretnék sokat tanulni ott.


- Az, hogy hazajössz, vagy sem, attól függ, hogy neked most ott hogy alakul az életed?


- Én mindenképp szeretném, hogy egy idõre kimenjek valami pénzt összegyûjteni, valamilyen alapot megteremteni, hogy itthon is tudjak kezdeni valamit, nem szeretnék végleg kint maradni, de hosszabb ideig igen, amíg tanulok és fejlesztem magam. Azért szeretnék leginkább, mert többet tanulok kint, mint itthon.


- Itthon szerinted milyen jövõje van a fotózásnak?


- Hát nyíltak benti stúdiók, én is szerettem volna indítani, de annyiért, amennyiért én elkészíteném a fotókat, szerintem nem lenne kereslet, és inkább máshova mennének, ahol olcsóbb.


- Egy fénykép elkészítésének stílusában számít a divat is?


- Elsõsorban attól függ, ki milyen képet szeretne, és van sok, egyrészt giccs termék, egy-két színes hattér, meg amatõr megvilágítás, ami hozzá nem értõ szemeknek jól néz ki, de egy idõ után már nagyon egyforma, egysíkú mind. Én, amikor valakinek képet készítettem, mindig olyant akartam, hogy az én stílusom ugyanaz legyen, de az õ karaktere is valamilyen szinten megnyilvánuljon.


- Mi a véleményed a retusált képekrõl?


- Attól függ, mert minimális szinten lehet változtatni a képeken. Ez addig jó, addig szép a kép, amíg valamennyire kötõdik a realitáshoz, a normalitáshoz. Attól függ, hogy hova készül a kép, mert pl. egy ballagásra, ha nem egy jó napod van, minimális szinten lehet változtatni, mivel ez egy fontos kép, de nem úgy, hogy az utcán nem ismered fel a személyt, annyira más lesz a fényképen.


- Mióta szeretsz fényképezni?


- Egész kicsi korom óta nagyon szerettem, ha kezembe akadt egy gép, körbefényképeztem mindent, majd elkezdtem rajzolással is foglalkozni. Korábban lakberendezést akartam tanulni, Kolozsváron csak belsõ térrendezés szakot találtam, oda nagyon nehezen lehet bejutni, jártam plusz órára, de olyan sokat kértek, hogy fél év alatt nem tudtam volna négy évet pótolni, mivel én nem tanultam rajzot olyan szinten, ezért próbálkoztam a fényképészettel, melyet egyre jobban megszerettem.


- Voltak pozitív visszajelzéseid munkáidról?


- 2012-ben, az Artist wanted címû versenyen vettem részt, amikor kivetítették a képeimet New Yorkban a Times Square-n. Egy korábban készült fotó-sorozatommal neveztem be, de nem vettem túl komolyan. Két hónap múlva kaptam egy e-mailt, hogy bekerültek a képeim a versenybe, és kaptam meghívót a rendezvényre, a VIP bulira, és tudatták, hogy este 7-8 óra között ki lesznek vetítve a képeim két hatalmas képernyõn a város központjában. Nem tudtam elmenni, mert nem volt vízumom, de nagybátyámék lefilmezték, lefotózták, így megmaradt. Majd a World Photography Organisation oldalra is elküldtem pár képemet, a döntõbe bekerült vagy négy képem, kb. 11 ezer jelentkezõ közül jutottam az utolsó ezerbe. A legtöbb verseny most már nem ingyenes, és elég sokat kell képenként fizetni, hogy továbbjuthass. Most már a sztori nagyon sokat jelent, ha nincs meg a háttértörténeted a képedhez, akkor lehet akármilyen képed, nem biztos, hogy nyersz vele. Általában az ilyen versenyeken kell egy történet a kép mellé, ami feldobja a képet, ez nagyon nehéz, nem mindig emlékszel arra, hogy mikor készült a kép, mi történt. Nagyon nehéz fényképésznek lenni, sokmindenre kell figyelni, és szükséges két-három ember, aki segít, ha stúdiót nyitasz is, a másik fontos dolog pedig a reklám, amivel magadhoz csábítod a klienseket.
                                                                                                                                                                                                                                                                                        Kérdezett: Szász Réka
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 865. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.