Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.03.28.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 865. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.03.28. Művelődés

Évszázados hagyományok, életformák

A.E.Két és fél évszázados, hagyományos gazdálkodást, a gyímesi ember mindennapjait, a törékeny természet és a gazdaember kapcsolatát bemutató dokumentumfilmet láthattak kedden a Tortoma önképzõ kör résztvevõi.

A bemutatott film két és fél évig készült, beleértve az utómunkálatokat is, a dokumentumfilm elkészítésének ötlete onnan jött, hogy eredetileg egy kaszálóvédelmi pályázatuk volt, aminek a célja a kaszálóknak, de fõként a hegyi kaszálóknak a megmentése, fõként a csíki oldalon. Azért is volt aktuális ennek a filmnek az elkészítése, mert az emberek nagy területeken hagynak fel a hagyományos gazdálkodással, aminek következtében ezek a hegyvidéki legelõk beerdõsülnek, és így eltûnik az a hihetetlen fajgazdagság, ami amúgy ezeket a kaszálókat jellemzi, de ez érvényes Székelyföld más területeire is, ahol erdõszéli kaszálók vannak. A cél tehát az volt, hogy felhívják a figyelmet erre a zárt és törékeny, eltûnõben lévõ világra, hogy felhívják a közvélemény figyelmét erre, hogy milyen természeti értékeink vannak, amelyek biodiverzitás szempontjából is egyedülállóak Európában - fogalmazták meg elképzeléseiket a film készítõi. A dokumentumfilmbõl kiderült, hogy mennyire színesek ezek a gyímesi hegyi künnvaló kaszálók, több mint 450 növényfaj található meg, négyzetméterenként több tucat, ugyanakkor 160 talajtípus is megfigyelhetõ. Emellett rengeteg ritka állatfajta is menedéket talált itt, pl. a haris-madár. Több érdekes kérdés is felvetõdött az est folyamán, legfõképpen az, hogy megfelelõ támogatás hiányában megtartható-e, vagy meddig tartható fenn ez a hagyományos gazdálkodás ezeken a területeken.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 865. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.