Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.03.28.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 865. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.03.28. Közélet

Összefogtak a köpeciek egy jó cél érdekében 

Sz. Réka Tavasszal, a megújulás idején általában az emberek szeretik környezetüket is megújítani, felfrissíteni, ezért tartják a tavaszi nagytakarításokat is. Ha szétnézünk környezetünkben, van bõven mit tenni, ezt látták Köpecen is, ezért szombaton egy helyi csoport kezdeményezésére nagytakarítást tartottak. A kezdeményezés elgondolója Smãntãnã Romeó Titi, aki nem egyszer "szedte össze” az embereket egy-egy kulturális mûsor, vagy karitatív rendezvény kivitelezésének céljával.
Az idõjárás is a nemes cél érdekét pártfogolta, hiszen ragyogó napsütéssel, meleg tavaszi idõjárással kezdõdött a nap, mely kitartott a nap folyamán. Reggel kilenc órakor az iskola udvarán gyülekeztek a lelkes gyerekek, több Köpecen tanító tanerõ, szülõk, felnõttek, fiatalok.
A férfiak kapákkal, gereblyékkel, lapátokkal "felfegyverkezve" érkeztek. A helyszínen kiosztották a kesztyûket, zsákokat, majd a nõk és gyerekek, a tanerõkkel közösen több csoportra oszolva az utcákat sorrajárták, ahol összegyûjtötték az utcán, patakmederben található szemetet. A férfiak többsége a temetõhöz sietett, ahol hatalmas munka várt rájuk, elnézve a régi, már gondozatlan sírokon (és nemcsak) kinõtt hatalmas bokrokat, faágakat, melyeket láncfûrésszel, fejszékkel kivágtak, a gallyakat összetakarították. Egy másik csoport a temetõ kerítését kente le olajjal, egy másik a temetõ fele vezetõ út jobb oldalán található bozótost ritkította, az ágakat szedték össze, megint mások seperték össze a lehullott ágakat, rakták szekérre, traktor utánfutóra. Szerencsére az akcióra több férfi jelentkezett, mint nõ, mert szükség volt a kemény munkásokra. Egy csoport a Köpec határában található szilfához sietett, a 2011-ben, az Év Fája Romániában verseny nyertes fájához, melynek környezetére ugyancsak ráfért a csinosítás. A temetõ és környékének rendezése, valamint az ágak, szemetek elszállítása késõ délutánig folytatódott. A munkálatok végén a gyerekeket teával, kaláccsal, szendviccsel, a felnõtteket szendviccsel kínálták meg. A nap eredményei: 70 zsák szemét, 10 szekér és 7 traktor utánfutó gaz, ág, gally.
A nagytakarítás tényleg NAGYRA sikerült, minden szempontból. Nagy mennyiségû volt az összegyûjtött szemét, hulladék, de nagy volt a részvétel is, (kb. 120 személy, melybõl 50-60 gyerek), nagy volt az akarat, a hozzáállás, az összefogás, a jóindulat is. Jó volt látni a sok munkálkodó gyereket, felnõttet, hiszen 5 évestõl 77 évesig minden korosztály képviseltette magát. Reményeink szerint nemcsak arra szolgált az akció, hogy összegyûjtsük a szemetet, hanem arra is, hogy jobban odafigyeljünk arra, hogy ne éljünk többé szemetes környezetben! Többen azt mondták, ha ezt minden évben elvégeznénk, nem lenne ilyen nagy munka következõkor. Reméljük, hogy a szemétgyûjtési részre nem lesz szükség következõkor! A résztvevõk köszönetet mondanak mindenkinek, aki résztvett, segített valamilyen formában, vagy támogatta az akciót!
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 865. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.