Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.02.07.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 858. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.02.07. Magazin

Kelemen vára

Talán még a legidõsebb korosztálybeliek közül emlékeznek néhányan, arra, hol is volt a Kelemen vára. Annyira feledésbe merültek ezek a legendák, hogy a mai fiatalok nagy része már nem tud róla semmit, vagy nem is hallott róla egyáltalán. Volt pedig ez a vár a nagybaconi- és bodosi kettõs határ Deszkásoldal nevû dûlõje mellett, amit sokan még ma is Deszkásteteje néven említenek. Az 1960-as években még beszéltek az idõs emberek bizonyos legendákról a Kelemen várával kapcsolatosan, de semmi valóság nem volt azokban, csak találgatások.
Mint fiatal diákok, akik már az irodalomból, történelembõl is ízelítõt kaptunk, nagyon kezdtünk érdeklõdni az ilyen dolgok iránt. Elterveztük, hogy a nyári vakációban beszervezünk egy ásatási akciót, s majd mi feltárjuk a vár maradványait. Szó volt róla, hogy jönnek diákbarátaink a környékrõl, akik talán még tudósabbak, mint mi, már ami az ásatásokat illeti. Eszünkbe sem jutott, hogy az ilyen dolognak törvényes oldala is van.
Terveztünk mi mindent, hogyha megkapjuk a kincset, ami bizonyosan el van ásva a vár pincéjében, akkor létrehozunk egy világjáró társaságot, amely a világ elveszett kincseinek megtalálására szenteli majd értékes idejét. Szép elképzelés volt, ragyogtak a fiatal arcok, nem gondolta akkor még senki, hogy az ilyen dolog nem olyan egyszerû. Telt a nyár, az ásatásból nem lett semmi. Maradtunk a tervekkel, amit nem akartunk feladni.
Sok évvel a fent leírtak után, eszembe jutott megint Kelemen vára. Szólok az egyik barátomnak, szeretnék kimenni a tetõre Kelemen várához. Fogd be komám a lovadat a szekérbe, mert sáros idõben nem akarok gyalog menni. A helyet pedig, ahol állítólag a Kelemen vára feküdt, most nagyon szeretném megnézni, meg aztán egy kis szegfûgombát is szeretnék szedni, most van annak a fõ tenyészideje.
Ott voltunk már a vár állítólagos helyén. Komám a lovat elengedte legelni, mi pedig nézelõdtünk, vajon a Kelemen várából bár egy törmeléket nem fedeznénk-e fel. Nem láttunk semmit, ami várromra utalt volna, ellepett ott már mindent a dús növényzet, azonban szegfûgombából jól felpakoltunk. Annak viszont örvendtek a feleségeink, mert megvolt a vacsorának való.
Amikor már meguntuk a gombászást, meg a hiábavaló várfelfedezést, mondom a komámnak: na, vezessed ide a lovadat, fogjad be a szekérbe, s menjünk haza.
Megy is a komám, keresi a lovat, de nem találja sehol. Na, ez elment Baconba, onnan vettem volt csikó korában, megunta itt várakozni, s gondolta, hazalátogat egykori gazdájához, mondta nagy mérgesen a komám. Mihelyt megtalálom, ki lesz végezve. Csitítottam a gazdát, nem kell elhamarkodottan cselekedni. Várjuk meg, míg elõkerül a nemes állat.
De nem került az elõ. Mondtam a komának, gyere, menjünk haza, biztosan megunta itt reánk várni, s hazament egyedül.
Amikor hazaértünk, a jó paripa már békésen ropogtatta a becses takarmányt, komám pedig miután jót húzott a hátára egy karóval, fogta a kötõféket, s visszament a paripával Kelemen várához a szekérért, nehogy azt is holmi kincskeresõk a várhoz tartozó kelléknek nézzék és lefoglalják. Így történt, minden igaz, ami fent le van írva.
Ha kerülnek vállalkozó szellemû fiatalok, talán majd feltárják a Kelemen vára kincseit. Mi pedig a tisztelt olvasókkal maradunk azzal a tudattal, hogy a legenda szerint a Várbükk tetején álló Tiburcz várával szemben délkelet felé állott a Kelemen vára, amelynek kincseit nem tárták fel soha, de a fiatal nemzedék, valamint sokak okulására, legalább megemlékeztünk errõl, a legenda szerint, jelentõs középkori várról.

Egyed Béla gépészmérnök
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 858. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.