Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.03.20.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 605. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.03.20. Közélet

Rosszabbul áll Barót, mint sejtettük
 Elkészült Barót költségvetés-tervezete 2009-re. Minden érdeklõdõnek jogában áll módosító javaslattétellel élni a kifüggesztéstõl számított 15 napon belül. Lehet tanulmányozni a kifüggesztett példányt, azonban ember legyen a talpán, aki el tud igazodni, ki tudja ismerni magát a jól megszerkesztett, átláthatatlan számok egyvelegében. Fõfejezetként, a nagy összegek elõterjesztésébõl nem tud kitûnni, hogy a fennmaradt, elkölthetõ kis összeg is milyen úti célt kap az egyszemélyes korlátlan felelõsségû társaság kénye-kedve szerint.
A megérthetõ számokból csak annyit, hogy Barót összköltségvetése 2009-es évre 13.352.830. új lej melybõl fizetésekre elõirányzott összeg 9.405.740 új lej, a teljes évre fennmaradt, elkölthetõ összeg 3.947.090. új lej, tehát az egész éves költségvetés több mint 70%-a fizetésekre van elõirányozva, a megmaradt kevesebb mit 30%-ot nagyon nehéz lesz úgy elosztani, hogy a lakosság is érezhesse hatását. Az átláthatatlanság kiküszöbölése ellensúlyozására benyújtottam a 1558/18.03.2009-es átiratot, melyben kértem az összegek tételenkénti kimutatásának kifüggesztését, mivel 8 hónapja gazdasági szakbizottsági tagként fogalmam sincs, hogy mibõl lehetett kifizetni például több mint 2,4 milliárdot perköltségre, ügyvédi illetékre? Mennyi marad vidékfejlesztésre azon költségek mellett, hogy a brassói ügyvéd kiszáll heti rendszerességgel Barótra, ellátni minket drága tanácsokkal, a 3 fõállású jogászunk mellett, a 2009-es költségvetés tervezet összeállítása érdekében a 7 (önkormányzat, vízszolgáltató igazgatóság, mûvelõdési ház, Cimbora Óvoda, Baróti Szabó Dávid Középiskola, Gaál Mózes I-VIII. Osztályos Iskola, helyi szállítási vállalat) meglevõ könyvelési irodánk mellett székelyudvarhelyi külsõ könyvelõi munkatársat importálunk a költségek növelése érdekében. Röviden a fentiek ismeretében és a többi ismeretlen tudatában, elhihetõ, hogy Barót rosszabbul áll, mint képzelnénk.
Bán István,
gazdasági-pénzügyi szakbizottság,
baróti önkormányzat


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 605. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.