Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.11.08.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 846. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.11.08. Közélet

18 alkalommal vontak be jogosítványt ittas vezetésért

A.E. Bár a román kormány még októberben elfogadta a közúti szabályozásról (KRESZ) szóló új törvényjavaslatot, a nagy vitákat kiváltó módosítások miatt, az új KRESZ nem léphetett életbe. Így az akkor megszavazott törvénytervezetrõl a parlamentnek újra döntenie kell. A legnagyobb vitát kétségtelen a zéró tolerancia eltörlése, a 0,2%-os minimális alkoholmennyiség nyugati módra való bevezetése váltotta ki.

A törvénytervezet sokak számára nem világos, és nem elég egyértelmû, többen állítják, azzal, hogy megengednék a sofõröknek az alkoholfogyasztást, csak a felfüggesztet jogosítványok számát növelnék. Egyáltalán nem oldaná meg országszerte az ittas vezetéssel járó problémákat, a közúti ellenõrzést végzõknek pedig így még nagyobb hatalom jutna a kezükbe. Bíró Péter, az egyik baróti sofõriskola elméleti oktatója szerint egyáltalán nem jó a zéró tolerancia elvetése, mivel Romániában nem egyértelmûek, nem szigorúak az erre vonatkozó törvények, ráadásul rosszul is alkalmazzák. Egy ilyen intézkedés mögött komoly, átgondolt, alkalmazható, és betartott törvényrendszer kellene, hogy legyen, másképp az egész semmit sem ér – fogalmazott. 
Baróton idén 18 esetben vontak be könyvet ittas vezetésért, ebbõl tíz esetben bírságot, nyolc esetben pedig büntetõjogi eljárást róttak ki – áll a megyei rendõrség által leadott közleményben. Senki nem tud még konkrétumot, a biztosító társaságok továbbra is a régi törvényeket követik a balesetek esetén, ahol a zéró tolerancia elvét alkalmazzák, õk is várják, mit hoz majd az új tervezet.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 846. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.