Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.10.25.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 844. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.10.25. Közélet

Az EP választásokon is törvénytelen a kettõs szavazás

Az Európai Parlamenti választásokon minden 18. életévét betöltött európai polgárnak csak egy szavazata van, mindenki csak a lakhelyén szavazhat, az állampolgárságnak pedig semmi köze a szavazati joghoz - nyilatkozta Borbély László az RMDSZ politikai alelnöke majd hozzáfûzte: az ezzel kapcsolatos, sajtóban megjelent spekulációk valótlanok és törvénytelenséghez vezethetnek.
Borbély leszögezte: az Európa Tanács 93/109/EK számú irányelve szerint senki nem szavazhat egynél több alkalommal, ez a szavazat pedig vagy a lakóhely szerinti tagállamban, vagy a származás szerinti tagállamban gyakorolható. Ha valakinek állandó lakcíme Romániába, ideiglenes lakcíme pedig Magyarországra szól, akkor eldöntheti, hogy melyik országban él a szavazati jogával. Amennyiben Magyarországon kíván szavazni, írásban kell nyilatkoznia, hogy az ideiglenes lakhelyén voksol. A magyarországi hatóságok nyilvántartásba veszik a személyt, és jelzik ezt a tényt a román választási szerveknek. Ezáltal kiszûrik a törvényellenes kettõs szavazást. Valaki megpróbálhat kétszer szavazni, de ez törvénytelen, büntetendõ és minden bizonnyal a második helyszínen megakadályozzák a szavazásban. Borbély László a jogi érveken túl kitért a Kárpátmedencében élõ magyar közösségek politikai érdekeire is. Ha egy romániai és magyarországi lakcímmel is rendelkezõ, magyar nemzetiségû szavazó, Romániában adja le a voksát, akkor növelheti az Európai Parlamentbe jutó magyar politikusok számát - mondta az alelnök, majd hozzátette: nem mindegy ugyanis, hogy Erdélybõl 1, 2 vagy 3 képviselõ szerez mandátumot, ez kizárólag a leadott szavazatok számától függ. Viszont Magyarországról mindenképpen 21 magyar politikus jut be az Európai Parlamentbe, attól függetlenül, hogy egyik vagy másik párt mennyi szavazatot szerez. Ennek értelmében a két lakcímmel rendelkezõ polgárok Magyarországon leadott szavazata etnikai szempontból "el van pazarolva", viszont, ha a romániai voksolás mellett döntenek, akkor növelhetik a magyar képviseletet az EP-ben - zárta nyilatkozatát a politikus.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 844. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.