Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.10.25.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 844. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.10.25. Közélet

antal A történelemírók szerint a vadnyugat fogalma az 1800-as évek közepétõl honosodott meg a népek tudatában, ennek együttjáróival, a lovas cowboyokkal, aranylázzal, kõolajlázzal, seriffekkel, banditákkal, õslakó indiánokkal, telepesekkel, és rezervátumokkal. Íme, a történelem furcsa fintora, hogy kétszáz évvel késõbb, a földgolyó másik oldalán, összevetjük jelenlegi helyzetünket a vadnyugat jellemzõivel, néhány modernebb megfelelõjével, tökéletesen kimerítjük a vadkelet fogalmát. Kicsi a világ, semmi új a nap alatt, elvégre fejlõdik a világ.
A lovakat felváltották a dzsippek, s a forgópisztolyos lövöldözés helyett szócsatározásoknak lehetünk nap mint nap szem-, és fültanúi, ugyanúgy teljes tárakat ürítenek egymásra, vélt vagy valós érdekeik érvényesítése érdekében, ugyanolyan kegyetlenséggel lövik egymást még a tévék csatornáin keresztül is.
Maradt az aranyláz, annyi különbséggel, hogy egyesek lázasan akarják a verespataki aranykitermelést, mások pedig ugyanolyan lázzal raknak ezeknek keresztbe, dzsippesek szócsatározása teszi színessé eme jeleneteket. Nap mint nap, csak úgy csípõbõl tüzelnek szabadtéri tüntetéseken, s a média csatornáin keresztül. Annak idején európai kivándorlók tízezrei vonultak az amerikai vadnyugatra, a gyors és könnyû meggazdagodás reményében, most Amerikából jönnek vadkeletre aranyat kitermelni.
A nem különb olajlázt felváltotta a palagáz láza, környezetvédõk, farmerek, gazdák esélytelenül állnak szembe az amerikai, vadkeletet megcélzott nagytõkével.
Banditákban sincs hiány, a lótolvajok dzsippre specializálódtak, s a nehéz vagányok közpénz lenyúlásban lettek híresek. A gyors meggazdagodás vágya hajtja õket újabb és újabb gaztettekre.
A seriffeket kisebb-nagyobb sikerrel felváltotta a DNA, s bottal ütögeti az illa berek nádak erek módon milliárdokkal lelépõk nyomait. Mindenképp, kedvelt célpontja a hirtelen meggazdagodott személyek csoportja.
Az elszigetelt, visszamaradott Székelyföld, ha így folytatjuk, kimeríti a rezervátum fogalmát. Az indián földeken elõre törõ telepesek mellett, az egymást gyilkoló indiánok törzsei, egyre inkább hasonlítanak a székelység politikailag megosztott társadalmára. Biztos úton haladunk az felé, hogy szûkebb pátriánk, Erdõvidék rezervátum legyen a rezervátumban. Az egyre inkább romló infrastruktúra következtében lassan megközelíthetetlen medence gazdasági fellendülése elképzelhetetlen. Az egymás elleni harcokkal elfoglalt törzsfõnökök észre sem veszik, hogy a néphez, nemzethez, hagyományokhoz kötõdõknek lassan az elvándorlás marad egyetlen kiútként, vagy marad az indiánokhoz hasonló, drogba és alkoholba menekülõ, dicsõ múlt siratás.<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 844. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.