Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.10.11.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 842. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.10.11. Közélet

antal A nép szava már nem egyéb, mint "békák brekegése a mocsárban" - jelentette ki az egyik politikus. A megválasztandó politikus elõször csak hallgatja a brekegést, majd bólogatni kezd a mocsár hangjára, kezd õ is brekegni egyre hangosabban, bizonyos hangnemek élére áll, majd veszi a karmesterpálcát, és nagy karmozdulatokkal vezényel, bizonyos szólamoknál megadja a hangot, s közben nagy hévvel igazolja a brekegõk panaszának jogosságát, ígéri, hogy õ az egyetlen, aki majd megoldja a mocsár gondjait. Ez történik választási kampányban, a sokszor már nevetséges-, pocsolyába ugrós-, nép közeli-, egyszerû emberhez vegyülõs-, kirakat-játék, az egész csak az ígéretek elmondásához szükséges, és melybõl persze utólag alig valósul meg valami. Lejár a választás, marad a brekegés, a választott hagyja a mocsárt, áttelepül a kiváltságosok medencéjébe, úszik a boldogságban, néha flegmán áttekint a brekegõk berkébe. Hát ez van, kedves falusfeleim. Azt hiszem, mondhatom így, hisz úgy hírlik, visszafokoznak faluvá. Ez volna az egyik nagy vívmány? Miközben mi brekegünk, a kóborkutyák ugatnak, s ami még rosszabb, harapnak. Távolabbi ismerõsöm megállapította, hogy mikor utoljára járt Baróton, akkor még aszfaltunk volt. Igaza van, egyre kevesebb marad belõle, felváltják az árkok, gödrök, kráterek. Igen, vizet vezetnek, a beígért tiszta ivóvizet, de attól még folyik a sárlé a csapon. Nem akarok cinikus lenni, de hol vannak a befektetõk, hol van bár az az egy munkahely? Az apácai híd után majd a bölönit zárják le, s október végén aszfaltozzák a Sepsiszentgyörgy fele vezetõ utat. Legalább tavaszra hagyták volna, járnánk egy kicsit jó uton, hisz a télen újra felfagy. Nem is említem a zarándoki bekötõutat Alsórákos fele.
Ha felülrõl jössz be a városba, az elburjányosodott, kihalt benzinkút fogad, alulról a volt UMTF kitört ablakú, rozsdafészkes romhalmaza, de a Transloc ócska kertjén túlnõtt bokrok látványa sem szemet gyönyörködtetõ. Az Udvarhely felõl érkezõben, a tömbházak fele vezetõ útkeresztezõdés háromszögének, olykor derékig nõtt burjánja sem hagy egy felejthetetlen városképet. Nem sorolom a beígért járdákat, az otthonos várost, a konfort érzetet, hisz semmi értelme a brekegésnek. A minden választáson elhangzott, szépreményû ígérethalom után jön a négy éves hibernálás, egy olyan településen, ahol a beígért lehetõségek hiányában, harmadik generáció tengeti napjait, várva a volt bányász nagytata nyugdíját. Idõ kérdése, hogy mikor szûnik meg egészen a brekegés, s a város két végén elkezdõdött, volt UMTF-s, és benzinkutas jelenség egyre közelebb kerül majd Erdõvidék fõvárosának központjához.<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 842. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.