Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.09.27.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 840. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.09.27. Közélet

Ne gyûlöld azt, aki más nemzethez tartozik!

A.E Idén 24. alkalommal emlékeztek a 13. szárazajtai vértanúra, akiket brutálisan, minden ok nélkül végeztek ki, a Gavril Olteanu vezette, Maniu féle román gárdisták 1944. szeptember 26-án. A gyilkolni vágyókat nem személyes bosszú vezérelte, õk kegyetlen bosszút akartak állni a szárazajtaiakon azokért az igazságtalanságokért, melyeket a történelem során a magyarok ellenük elkövettek. Csak az isteni gondviselésnek köszönhetõ az, hogy akkor, azon a napon csak 13 embert végeztek ki... - hangzott el a megemlékezésen. A felszólalók mindenike a gyûlölet, az emberi erõszak ellen emelt hangot, elmondván, hogy az ehhez hasonló tragédiákhoz vezethet az, ha az ember szabad utat enged az erõszaknak, a gyûlölködésnek. Arra kell törekedni, hogy szeressük, hogy megbecsüljük egymást, mert csak így tudjuk elfogadni azt, hogy más nemzet fiaihoz tartozunk:Ne gyûlöld hát azt, aki más nemzethez tartozik! – ez a felhívás volt az egyik alapgondolata a csütörtöki fõhajtásnak.

Az imateremben tartott ünnepi istentiszteleten Barthalis Sz. Pál, a falu lelkésze úgy fogalmazott, akárcsak a történelem során számtalanszor, úgy ma is állandóan próbatételek alatt éli ez a nemzet mindennapjait.: “Hálát kell adnunk az Úristennek azért, hogy ma, itt, még a 24. alkalommal is szabadon emlékezhetünk mártírjainkra, hiszen ki tudja, mit hoz a holnap. Kedden egy román politikai párt emberei járták be a falut, mondván az embereknek, a mai nap ne menjenek el emlékezni.” A lelkész Eszter könyvébõl olvasott fel, párhuzamot vonva a mi sorsunk, és a fogságban szenvedõ zsidó nép között, akiket a szövegben a van egy nép jelzõvel illetnek. S ahogy ott, a babiloni fogságban is volt egy nép, úgy ma is van egy, amely a hatalmasok szemében szálka, minden bajnak forrása. Mindez azért, mert ez a nép más, más a kultúrája, vallása, meg akarja õrizni identitását, nem jövevény, és nem kullogott ide valahonnan, hanem azt a földet lakja, amelyet Isten nekik szánt, és adott. Miért gyûlölnek minket, azért, mert meg akarunk maradni szülõföldünkön annak, aminek születtünk: Magyarnak és Kereszténynek?! 
“1944-ben sem egy emberre haragudtak a Maniu gárdisták, hanem a nemzetre, vezetõjük, Gavril Olteanu a következõket mondta a kivégzés elõtt: Kegyetlenül meg lesz torolva a magyarok minden gyilkossága...” - elevenítette fel a fájó múltat Barthalis, egyben arra figyelmeztetve az emlékezõket, hogy a gyûlölet nem vezet sehová. Mindenkinek meg kellene tanulnia azt, hogy mi a szeretet, mert ebben a világban ez a lényeg, és semmi más. Olyan országban kellene éljünk, ami nem gyûlölködik, és nem teszi tönkre az emberek életét - fogalmazott.
“Bocsájtani talán lehet, de felejteni soha!” - fogalmazott tömören a falu központjában felállított emlékmûnél Simon András, Nagybacon polgármestere, kihangsúlyozva, hogy ennek a szörnyûségnek nem szabadott volna megtörténnie, és számára mindmáig felfoghatlan dolognak számít az, hogy hogyan fajulhat idáig egy ember.
Márton Árpád parlamenti képviselõ elfogadhatatlannak tartja azt, hogy akárcsak nem egészen 70 évvel ezelõtt, ma is a gyûlölet és az erõszak miatt pusztulnak el emberek, közösségek. “Ma hazánkban a politika hatására, hergelésére, az emberek egymásnak feszülnek, gyûlölködnek, és nem arra haragszunk, aki valami rosszat elkövetett ellenünk, hanem arra a közösségre, melyhez tartozik.”
Benkõ Emõke, az SZNT alelnöke hiszi, hogy minden egyes megemlékezés közelebb visz az igazsághoz, és eljön az idõ, amikor a szeretet kizárja a gyûlöletet. A szabadságunk eléréséhez mindenképpen kell vállalni az áldozatot, mert erre kötelez a 13 szárazajtai, és a többi vértanú emléke. A székkapitány egyben felszólított mindenkit, vegyenek részt a Székelyek Nagy Menetelésén.
Az eseményen fellépett a helyi Ajtai Abod Mihály Általános Iskola tanári kara, Vitéz Gajcsa Tibor pedig ez alkalomra írt versét adta elõ.

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 840. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.