Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.08.09.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 833. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.08.09. Művelődés

“Mert szalad a víz Uram, de a kõ... marad”

Kérünk Téged, maradj velünk csendben Uram, hogy e megszentelõ csendben susogjon az erdõ, zengjen a madárdal, sóhajtson a rét, szellõ szárnyán repüljön az ének, mely hirdeti - szép ez a világ. Áldott a Te két kezed munkája." (részlet az ott elhangzott imádságból).
2013. július 27-én délelõtt 11 óra. Zúgott a harangszó és zengett a zsoltár az ürmösi Tepõ lábánál. A IV. Oltmenti Unitárius Találkozóra gyûlt össze Ürmös, Datk, Alsórákos, Olthévíz és Felsõrákos unitárius népe (kb. 250 lélek). A felsõrákosi unitárius egyházközség volt a szervezõje eme negyedik találkozónak. Most így visszatekintve úgy érzem, maradéktalanul eleget tettünk vállalt kötelességünknek. Istennek legyen hála érte.
Török István esperes urunk szentelte fel az egyházközség által bazaltkõbõl emelt székét a szónak. Kotecz József felsõrákosi lelkész a Mt. 7,24-25 alapján tartotta meg ünnepi, székfoglaló beszédét, és zárta szavait az általa alkotott vers soraival: "Széket a szónak / A szépnek, az igaznak / balsorsban biztatónak, / bánatban vigasztalónak / emeltünk Uram, / hogy magasztaljon téged. / Kõbõl raktuk Uram, / mert a víz szalad. / Mi pedig maradunk, / maradni akarunk, ha Te velünk maradsz. / És mi leszünk néped." Alkalomhoz illõ énekeket adott elõ a felsõrákosi egyházközség dalárdája Fábricz Emília énekvezér vezetésével, Reményik és Wass Albert verseit szavalták Réz Nóra és Réz Edina, majd a felsõrákosi népi táncrendet ropták szilajon az egyházközség ifjúsági egyletének tagjai. Petõ Elemér gondnok ünnepélyes keretek közt adta át a vándorzászlót és kopjafát az V. találkozó szervezõjének, Olthévíz lelkészének és gondnokának. Külön köszönet a Fogarasi Unitárius Egyházközség lelkészének és híveinek, akik jelenlétükkel igazolták, hogy õk is oltmentiek, és részt akarnak venni e találkozókon. Utána következett a "halat, vadat s mi jó falat, szem szájnak ingere." - közebéd. De ami ezután jött, az volt a csoda. Kisebb, nagyobb csoportok alakultak, és csendült a népdal, zengett a nóta. "Tekints reánk Uram, / bár kevesen vagyunk, / Tepõk árnyékában, / fogadalmat teszünk. / szólni fog e szószék / míg egy magyar marad. / Mert szalad a víz Uram / de a kõ …marad (Kotecz J.).
Kotecz József lelkész
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 833. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.