Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.08.09.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 833. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.08.09. Művelődés

A Szent Korona a központban 

Sz.Réka A színjátszás és bábozás paradicsomává változott Erdõvidék Múzeuma a héten, hiszen itt zajlik az Erdõvidéki Tábor színjátszó csoportok vezetõinek és tagjainak. A tábort elõször 2000-ben tartották meg Erdõvidéken, Bibarcfalván, amikor Erdõvidék Múzeumának alkalmazottja, Hoffmann Edit még a Mûvelõdési Ház alkalmazottjaként, megismerkedett a tábor mûvészeti irányítóival, a székesfehérvári Adorján Viktorral - aki a székesfehérvári mûvelõdési ház igazgatója, több évtizede színházzal, színházelmélettel foglalkozik -, és Bozai Évával, - magyar-angol szakos tanár, színjátszó- és bábcsoport vezetõ több mint egy évtizede-, akik azóta minden megszervezett táborban (a mostani a hatodik) vezetik a tevékenységeket. Az idei tábor szervezõi a Gaál Mózes Közmûvelõdési Egyesület, Erdõvidék Múzeuma és a Kovászna Megyei Mûvelõdési Központ.
A tíznapos tábor témája idén a Szent Korona, résztvevõi középiskolás diákok Sepsiszentgyörgyrõl, Bibarcfalváról, Bodosból, Zalánpatakról, Olasztelekrõl és Barótról. Naponta elméleti elõadások zajlanak, de a szervezõk arra törekedtek, hogy az elméleti tudás mellett a résztvevõk mûvészeti szinten is tapasztalatokat szerezzenek, melyek kapcsán a késõbbiekben könnyen fel tudják idézni az itt szerzett információkat. A diákok két csoportra osztva dolgoznak, az egyik a bábozással, a másik a színjátszással ismerkedhet. A kézmûves tevékenységeket is javában kimerítik, hiszen maguk készítik a bábokat, maszkokat, díszletet különbözõ anyagokból, a korona mását is elkészítették, ismerkednek a tûzzománcozás technikájával, bõrmûves foglalkozásokat tartanak. A bábosok azt a mozzanatot viszik "színpadra", mikor Hartvik püspök koronát kér Szent Istvánnak. A darabot vasárnap mutatják be az érdeklõdõknek, érdekessége, hogy a felénk kevésbé ismert hátul mozgatós bábokkal adják elõ, nyílt bábjáték technikával, paraván nélkül. Szeretnék felkelteni a felnõttek figyelmét, hogy nekik is szólhat a bábozás, hiszen az elsõ benyomása általában a legtöbb embernek az, hogy a bábjáték gyerekeknek készül. A színjátszó csoport egy rövid játékot mutat be, mely a korona hányattatott sorsát ismerteti az Árpád-ház kihalása után. A színjátszás egy olyan formáját választották, mely a reneszánsz korszakban volt a legdivatosabb, kikiálltó ismerteti a történetet, a színészek pedig szavak nélkül illusztrálják a cselekményt. Habár Erdõvidéken csak bizonyos alkalmakra készülõ darabokat betanuló csoportok verõdnek össze, megvan a remény rá, hogy a több éves munka gyümölcseként egy olyan generáció nõ fel, akikbõl kikerül majd a majdani bábozók, színjátszók társasága.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 833. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.