Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.05.10.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 820. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.05.10. Közélet

Építsünk hidakat

A képviselõházban annak a törvénynek a vitája zajlott, amely a Calafat és Vidin közötti Dunát átívelõ híd építésérõl szólt. Márton Árpád képviselõ a törvény általános vitájában egyebek között a következõt mondta: "Örülök annak, hogy a még Traian Bãsescu közlekedési miniszter idejében bejelentett igény megvalósulónak néz ki. Társulnék azonban az elõttem felszólaló kollegákhoz, akik más hidak megépítésének fontosságáról is beszéltek. Ilyen vonatkozásban gondolom elengedhetetlennek, hogy végre megépüljön a Brüsszelt Erdély fõvárosával, Kolozsvárral összekötõ híd, azaz az észak-erdélyi autópálya, valamint a Barcaságot az Olton keresztül Székelyfölddel összekötõ híd, vagyis a Nagyajta és Apáca közötti."
Az alkotmányozási folyamatban az RMDSZ két frakciójának képviseletében Bíró Rozália szenátor asszony és Márton Árpád frakcióvezetõ-helyettes találkozott a Velencei Bizottság képviselõivel. A találkozó során átadtak egy-egy a szervezetrõl, illetve a Székelyföldrõl szóló kiskönyvecskét, illetve bemutatták az RMDSZ alkotmánymódosítással kapcsolatos álláspontját. A kiemelt fõbb kérdések között szerepelt a nemzetállam megfogalmazás nehezményezése, az államalkotó tényezõ elismertetésének szükségessége, a szerzett jogok megõrzése, illetve olyan alkotmányos garanciák bevitele, amelyek megakadályozzák az olyan intézkedések foganatosítását, amelyek területi átszervezés vagy más eszközök révén csorbítják a nemzeti kisebbségek jogait, a regionális nyelv elismerésének szükségessége. Az általános jogállamiságot érintõ kérdésekben a kormány parlamentet megkerülõ törvényhozási túlkapásainak megakadályozását, illetve az igazságszolgáltatás terén a bírói vagy ügyészi túlkapások büntethetõségét tartja fontosnak a szövetség. Ráfér a hídverés Románia alkotmánya és az Európai Unió fejlett országainak alkotmányai közé is.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 820. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.