Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.05.03.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 819. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.05.03. Magazin

(folytatás korábbi lapszámunkból) Debrecen belvárosában, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és Kormányhivatal palotájával szembeni oldalon, az akkortól gyászba borult alapítványi irodában megállt az élet, csend és sötét vigyázza a Hadak Útjára lépett elnök ereklyéit, s a sarokban árválkodva búslakodó s szebb jövõben bizakodó székely zászlót. A fájdalmas búcsúzás napján, február 8-án a Debreceni Köztemetõ 1-es számú ravatalozójában a ravatalánál õrködött örökölt kardja, búcsúztak az éremtartópárnán nyugvó kitûntetései, s a halála elõtt hat héttel megörökített gyászkeretes kedves emõdydanis mosolyú fényképe emlékeztetett egyenes, nyílt tekintetû, derûlátó, tisztalelkû személyiségére. Nagyszámú végtisztességtevõk utolsó üdvözleteként kegyeleti gyászkoszorúik halmazának virágillatai lengték körül Emõdy Dániel ravatalát, mely felett gyászbúcsúbeszédek hangzottak el az ebesi tanügyi intézmény részérõl, melyben nagy hozzáértéssel 40 esztendeig tanított, és a 21 éve létrehozott alapítványának kuratóriuma részérõl, melynek mindhaláláig elnöke, mindenese volt. A gyászbúcsú a nagy halotthoz méltó nemzeti fohászunk, a Himnusz eléneklésével végzõdött, majd Nagy Csaba nyíregyházi tárogatómûvész hangszere gyászos-kurucos akkordjainak dallama kíséretében vonultunk a koporsó után a gyászkocsiig. A következõ nap, 9-én, szombaton, Gégény község búcsúzott végleg hazatért fiától. Koncz Zsolt lelkipásztor református szertartás szerint búcsúztatta egyházának egykori jótevõjét, néhai Emõdy Dániel Istvánt. E sorok írója a fehéregyházi Petõfi Sándor Mûvelõdési Egyesület kuratóriuma nevében is búcsúzott, ugyanakkor a Történelmi Vitézi Rend Erdélyi Törzsszéke képviseletében a rendtársak részvétét tolmácsolta, a mélyen megrendült vitéz Lázár Elemér, Erdély országos törzskapitánya együttérzõ üzenetét, vigasztaló baráti szavait is átadta a gyászoló családnak. Törzskapitány úr végtelenül sajnálta, sajnálja, hogy félévi szervezõmunkájának eredménye, az Erdélyi Vitézi Bál, és a temetés ugyanazon a napon volt. Mint házigazda annyit tehetett, hogy a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai báltermében jelenlévõ tisztségviselõk, nemzetes úrhölgyek és a nemzetes urak, a bál kezdetekor megemlékeztek néhai vitézi bajtársukról, báró felsõvásárdi vitéz Emõdy Dániel Istvánról. Egyébként a gyászkoszorúk egyikét a székelyek szent hegyérõl, a Madarasi Hargitáról származó fenyõágakból készíttettük, utolsó jelképként a Székelyföld egykori szerelmesének.
Ezzel a kegyeletjelképpel búcsúztam tõle, mint régióelnök és "a székely barát". ". Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái 83 km-t, oda-vissza 166 km-t utaztak a Debrecen-Gégény útszakaszon, hogy egykori mecénásuknak méltó végtiszteletadással adózzanak.
VITÉZ FOSZTÓ ZOLTÁN, a "Pro Patria"
Alapítvány Nemzeti Összetartozás Erdély-
Régió elnöke - folytatjuk<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 819. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.