Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.03.01.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 810. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.03.01. Művelődés

2013. február 22-24-én szervezte meg az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) a XVI. Versmondó és Népdaléneklõ Versenyt. A színhely ezúttal Marosvásárhely volt. A régen Székelyvásárhelynek nevezett város Bod Péter diakóniai központjában több mint 120 ifjú sereglett össze Erdély magyarlakta helységeibõl. A pénteki gyülekezés és bejelentkezés után a több mint 58 versenyzõt a versmondás és népdaléneklés titkaiba avatták be Kilyén Ilka színmûvész és Kovács Levente színházi rendezõ.
Február 23-án, szombaton délelõtt és délután került sor a vetélkedõre. A versenyt színesítette az Oltovány néptáncegyüttes (Olthévíz) fellépése és a marosvásárhelyi Kamaszok színtársulat elõadása.
A rendkívül igényes bírálóbizottság nemcsak az elõadott népdalok elõadását értékelte, hanem eredetiségét, és felhívta a versenyzõk figyelmét arra, hogy az interneten fellelhetõ magyar népdalok nem mindegyike valódi stílusváltozat. A “csak tiszta forrásból” merítõ népdalénekesek között nagyon szép sikert értek el a Kovászna megyeiek: I. díjat kapott Csog Csengele (Erdõfüle), különdíjas lett Ilkei Lóránd (Vargyas), a közönségdíjat Fekete Hunor (Nagyajta) vihette haza.
A versmondók is derekasan megállták a helyüket: II.díjas lett Fekete Kincsõ (Nagyajta), III. díjas Ghinea Lóránd (Sepsiszentgyörgy), Napsugár díjat kapott Tana Zoltán (Bölön), ezen kívül Ghinea Lóránd (Sepsiszentgyörgy) megkapta a közönségdíjat is.
Örülünk a nyertesek sikereinek, köszönjük a felkészülést, az együttlétet és a résztvételt a következõ ifjaknak is: Máthé Melinda, Gáspár Leila (Bardoc), Ferencz Tamás és Réz Edina (Felsõrákos) Ilkei Klementina (Barót), Balázsi Tímea és Sükei Katalin (Olasztelek), Gánya Ervin és Szõcs Elõd (Vargyas), Rab Barbara, Benedek Bernadett, Költõ Norbert (Sepsiszentgyörgy).
Reméljük, eddigi törekvésünk és munkánk a jövõ években is eredményes lesz!

Pájer György-Szabolcs
ODFIE szakosztájvezetõ<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 810. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.