Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.01.25.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 805. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.01.25. Közélet

Az autonómia ügye nem politikai erõfitogtatás

A.E. Egységes fellépésre szólította fel Erdõvidék lakosságát Szép Béla baróti EMNP elnök a március 10-én megszervezendõ Marosvásárhelyi autonómia tüntetésen, az elnök úgy fogalmazott, ez az esemény nem holmi erõfitogtatás kell hogy legyen, itt az ideje annak, hogy nyíltan felvállaljuk az autonómia ügyét. Szép reméli, hogy sikerül minél több erdõvidéki embert megmozgatni, hiszen az autonómia minden erdélyi magyar szívügye kell, hogy legyen. Éppen ezért több helyi civil szervezettel egyeztettek, a közeljövõben megkeresik a környék polgármestereit is, remélve, hogy õk is az ügy mellé állnak. Annyi biztos, hogy az eddigi beszélgetések során a polgármesterek picit óvatosak, visszafogottabbak voltak akkor, amikor szóba került a márciusi tüntetés, ám ez nem jelenti azt, hogy elhatárolódnak ettõl - legalábbis ebben reménykedik az EMNP helyi elnöke. A baróti EMNP székházában, az állampolgársági irodában (az OTP bank fölött) már most várják a jelentkezõket a marosvásárhelyi megmozdulásra, akár személyesen, vagy a 0267-377790-es telefonon is lehet iratkozni. A csütörtöki sajtótájékoztató második napirendi pontja a fociakadémiával volt kapcsolatos, ahol megtudtuk, egy soha vissza nem térõ ajánlat érkezett a csíkszeredai központtól. 

“Az EMNP és az SZNT országos küldöttsége közös tárgyalásokat folytatott az elmúlt idõszakban, és arra a megegyezésre jutottunk, hogy részt veszünk a március 10-i marosvásárhelyi autonómia tüntetésen. Jelen pillanatban kilenc erdõvidéki egyesülettel vettük fel a kapcsolatot, (EMNT, EMI, vargyasi Csillagkövetõk, 64 Vármegye, Bodvaj Egyesület, FIBE, bibarcfalvi IKE, Székelytársalgó, és a középajtai Közifi), akik támogatásukról biztosítottak minket.
A napokban felkeressük a polgármesteri hivatalokat is, bízva abban, hogy a polgármesterek is támogatni fogják a felhívást. Reméljük, hogy õk is megértik, az autonómia ügye nem politikai ügy, hanem nemzeti kérdés, ami minden politikai párt felett kell hogy álljon”. - fogalmazott Szép Béla, aki továbbá arra számít, hogy mivel az RMDSZ ellenzékben van, nyíltan fel fogja vállalni az autonómia törekvéseket. Ezt az idõszakot egy soha vissza nem térõ alkalomnak nevezte, ugyanis most van rá lehetõség, hogy az RMDSZ vezetõi is kinyílvánítsák, tényleg akarják-e az önrendelkezést, vagy ezt csupán kampánycélokra használják fel. Egyben reméli, hogy az eseményen a magyarországi MSZP politikusai, szimpatizánsai nem lesznek jelen, ugyanis egy ilyen jellegû tüntetésen nincs helye azoknak, akik ellenünk hergelték a magyar közvéleményt, egy ilyen alakulatnak nincs mit keressen ott! - hangoztatta.
Mûgyepes minifoci pálya, de hová?
Ha sikerül megegyezni a város vezetõjével, és a BVSC vezetõségével, akkor hamarosan egy mûgyepes focipályát kaphat Barót. Ami nemcsak a fociakadémia-, hanem egész Erdõvidék sportéletének a javára válna. A pálya sorsa jelenleg a helytõl függ, – nyilatkozta Szép Béla, így nagyon meg kell gondolni azt, hogy mit ad és mit kap cserébe Barót. A pályát egyébként a városi focipálya melletti egykori beton teniszpálya helyére képzelték el.
Az EMNP minél hamarabb szeretné a tanács elé terjeszteni az ügyet, és remélik, hogy kedvezõ elbírálásban részesül. Az akadémia sorsáról az EMNP elnök annyit mondott, hogy kizárnák belõle a politikát, amint beindult, õk is rögtön félreállnak, azt azonban szeretnék, hogy az akadémia a BVSC-tõl függetlenül mûködjön, így egyértelmûen kizárható lesz az elpolitizálás veszélye.
Annyit még elárult ezzel kapcsolatosan, hogy a BVSC és a Fociakadémia közös sorsa a jövõ heti elnökválasztástól is függ, a városi sportklub közgyûlése ugyanis akkor dönt arról, hogy Lázár Csabát hagyja-e elnöknek, vagy mást jelöl a futball szakosztály élére.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 805. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.