Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.01.25.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 805. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.01.25. Aktuális hírek

Erdõfüle Ágya Zsolt és Molnár Enikõ ifjú pár 2013. január 19-én házasságot kötött.
Bardoc özv. Tókos Gy. Mózesné szül. Fosztó Anna 2013. január 16-án 83 éves korában elhalálozott.
Bodos Az erdõvidéki református egyházmegyében a hagyományos egyetemes imaheti szolgálatok megkezdõdtek, a bodosi egyházközségben 2013. január 21 és 28 között az alábbi lelkipásztorok végzik a szolgálatot: Andorkó Ferenc unit. - Vargyas, Szász Lóránt Levente - Kõrispatak, Székely Lajos - Bibarcfalva, Nagy Károly Kázmér - Nagyajta, Bartha Attila - Bölön, Farkas Vilmos - Kisbacon.

Hétrevaló

A második folytatás-t kezdjük azzal, hogy országonként különbség volt az évkezdet megállapításánál. Egyiptomban az újév napja július közepén volt, amikor a Sirius csillag feltûnése a hajnali égbolton egybeesett a napfelkeltével. Mezopotámiában az elsõ tavaszi újhold napjával kezdõdött az év, ez a Niszán hónap elseje, márciusban. Izraelben, úgy tûnik, eredetileg õszi évkezdet volt. A régi ünnepi kalendáriumokban két helyen is az olvasható, hogy az õszi betakarítás ünnepét az esztendõ végén illetve annak kezdetén kellett megtartani. Ebbõl pedig az következik, hogy az újév napja is õszre esett, mégpedig - a babilóniai hónap nevet használva - Tisri hónap elsejére. Tehát a babiloni befolyás ezt is megváltoztatta. Így alakult ki egy olyan idõszámítás, amelynél a mezõgazdasági év kezdete õsszel volt, az ünnepes és általában a hivatalos kalendárium szerinti újév napja pedig tavaszra esett. Az évnél nagyobb idõszakok mérésére, ami átvezet a kronológikus idõszámításhoz -, többféle megoldás készült. A legtöbb országban nagy uralkodók, vagy csak az egymás után következõ királyok uralkodása kezdetétõl számították az éveket, és azokhoz viszonyítva rögzítettek fontos eseményeket. Ez történt az Ószövetségben is, a királyság korában (I.Kir.14,25), sõt az Izrael és Júda királyairól szóló párhuzamos történetírás olyan pontosságra törekedett, hogy az egyik ország királyának a trónra léptét a másik ország királya megfelelõ uralkodási évéhez viszonyította. Ez azonban, bár a törekvés megvolt, a Biblián kívüli rendszerekkel összevetve csak relatív kronológiát eredményezett. Asszíriában fennmaradt egy lista, melyben minden év az országnak egy vezetõ tisztviselõjérõl kapta a nevét, melyek között a királyok trónra lépésének éve az illetõ királyról volt elnevezve. Hasonló volt ez ahhoz a római szokáshoz, mely szerint az éveket a konzulokról nevezték el. Rómában volt egy másik számítási mód is, amelynél a város alapításától keltezték az eseményeket.  (befejezés következik)<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 805. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.