Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.11.30.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 798. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.11.30. Művelődés

A Székelység Története, a 93 éves tiltott gyümölcs

A.E. Zsúfolásig megtelt a városi mûvelõdési ház Bodosi Dániel kisterme, közéleti személyiségek, intézményvezetõk, pedagódusok, polgármesterek, politikusok, szülõk és nem utolsó sorban fiatalok voltak kíváncsiak a Székelység Története címû tankönyv bemutatójára.
A bemutatón a könyv 11 szerzõje közül Nagy Balázs és Kádár Gyula volt jelen.
A székelyek történetérõl nem mindig lehetett szabadon beszélni az elmúlt évtizedek alatt, ez fõként a kommunizmus sötét éveire volt érvényes. Éppen ezért e könyv most óriási lehetõség és elõrelépés, hiszen mindenki számára beszerezhetõ, érthetõ - mondta Demeter László, aki egyben reméli, hogy hamarosan az iskolákban is tanítható lesz a székelység története.
Klárik László szenátorjelölt ezt a könyvet mérföldkõnek nevezte, arra emlékezett, hogy amikor õ diák volt, akkor errõl csak suttogva lehetett beszélni, vagy egyáltalán nem. Klárik reméli, hogy e könyv az elkövetkezõ idõkben értékteremtõ lesz, mivel a székely nép is egy értékteremtõ nemzet.
Nagy Balázs, a könyv egyik társszerzõje elmondta, az ötlet Háromszékrõl indult, ennek ellenére a könyvben rengeteg Hargita megyei történész, szakember munkája van benne.
Nagy hiszi, hogy a könyv mindenki kedvenc olvasmánya lesz, amelyet elõszeretettel lapozgat úgy egy 12-13 éves gyerek, mint egy felnõtt.
Ál-információnak nevezte azt az állítást, miszerint a Székelység Története címû könyv törvényellenes lenne. A szerzõk nem úgy képzelték el, mint egy kötelezõ tantárgyat, ez egy segédeszköz azok számára, akik meg akarják tanulni õseik történelmét. Azt, hogy milyen formában oktatják majd, azt a helyi intézmények vezetõi, pedagógusai döntik el. Példaként megemlítette, hogy Hargita megyében a magyar iskolák 95% -a megrendelte a tankönyvet, Kovászna megyében eddig 50 intézmény jelezte igényét.
A szerzõk a könyv összeállításánál arra törekedtek, hogy ne legyenek monotonok, unalmasak a leckék, ne csak egy száraz történelmi adatokkal tûzdelt szöveget kapjanak kézhez az olvasók.
A könyv színes, rengeteg vár illusztrációval és korabeli fényképpel, térképekkel gazdagon ellátott mû, a leckékben rengeteg plusz információ lelhetõ fel jeles személyiségekrõl és történelmi eseményekrõl.
Olyan kérdésekre kaphatunk benne választ, mint pl. nevezhetõ-e parasztnak a székely?
Ez a könyv tehát több, mint történelem, olyan ismeretanyagot tartalmaz, amit más órákon is fel lehet használni.
Kádár Gyula történész úgy látja, téves az a történelmi megállapítás, hogy a székelyek elnyomták volna a románokat, ez inkább fordítva történt. 93 éven keresztül senki nem adta meg azt a lehetõséget, hogy e nép a saját történelmét és kultúráját tanulhassa, ezért e könyv forradalmi tett. Ennek köszönhetõen úgy nõtt fel 4-5 nemzedék, hogy egyáltalán nem ismerte történelmét, ezért is nagy dolog most a könyv megjelenése, hiszen 2012-ben nem ezen a szinten kellene álljunk történelmi ismeretek terén.
22 lecke van a könyvben, három fejezetre osztva, a kezdetektõl egészen napjainkig nyomon követi a székelyek történelmét.
Kádár Gyula hatványozottan kiemelte a pedagógusok szerepét, az õk szerepük az, hogy eljusson a gyerekekhez ez a könyv. Itt nemcsak a történelemtanárok jöhetnek szóba, e tankönyv segédezköz kell hogy legyen egy irodalomtanár, földrajztanár, egy rajztanár, egy hitoktató számára is.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 798. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.