Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.11.30.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 798. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.11.30. Közélet

A munkanélküliség az egyik legnagyobb baj

A.E.  Meg kell akadályozni, hogy a fiatalok elvándoroljanak a régióból, ennek érdekében új vállalkozásokat, munkahelyeket kell teremteni, romániai és külföldi tõke bevonásával. Ehhez azonban nem ígéretekre, hanem tettekre, a megvalósításhoz egyenes és szavahihetõ emberekre van szükség - hangzott el a Román Liberális Demokrata Párt (PDL) által szervezett sajtótájékoztatón. Opait Codrut, a párt megyei elnöke elmondta, viszonylag új csapattal vesznek részt a decemberi 9-ei választásokon, jelöltjeik jórésze nemrég került be a PDL-be. Az elnök hangsúlyozta, bár tudja, hogy Erdõvidéken, a zömében magyarlakta területen egy román indulónak szinte semmi esélye sincs, ennek ellenére itt is állítottak jelöltet, ugyanis az elszámolásnál, a mandátumok leosztásánál, az itt leadott szavazat is számítani fog, éppen ezért, az itteniek számíthatnak arra, hogy ha a Liberálisok bejutnak a parlamentbe -, nem hagyják figyelmen kívül ezt a vidéket sem, tudva azt, hogy Kovászna megye Románia legszegényebb régiói közé tartozik. A PDL az elmúlt idõben jó kapcsolatot ápolt az RMDSZ vezetésével, Opaiþ Codruþ is alátámasztotta az RMDSZ azon kijelentését, hogy a forradalom után az elmúlt négy év volt az, amikor a legtöbb kormánypénz érkezett ide a megyébe, megtudtuk azt is, hogy az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) még nem vették fel a kapcsolatot. Mint megyei elnök egyetért a helyi autonómiával, ám a mostani alkotmány keretei között ezt nem lehet egyik napról a másikra megvalósítani. Úgy látja, hogy nincs kellõképpen elmagyarázva, hogy tulajdonképpen mi is az a területi autonómia, a románok egyáltalán nem értik ezt, de meggyõzõdése, hogy a magyarok között is van olyan, aki nincs tisztába azzal, hogy mit is akar ettõl.  Anita Monica, a PDL baróti vezetõje, – aki mellékesen a tanügyben dolgozik –, a legnagyobb problémát a román nyelv oktatásában látja, úgy ítéli meg, a mostani egyáltalán nem jó, ezen változtatni kellene. A helyi magyar gyerekek rengetegszer kerülnek hátrányba emiatt, nemcsak az érettségin, hanem az életben is - figyelmeztetett. A PDL szándéka az, hogy szorgalmazza, azokban a régiókban, ahol többségben más kisebbségek laknak, ott a román nyelvet oktassák idegen nyelvként, a nem román anyanyelvûeknek.

A Román Jobboldali Szövetség (ARD) két jelöltet indít Erdõvidéken, Ion Gheorghe szenátort és Radu Robert Sorin képviselõt.
A Sepsiszentgyörgyön élõ Gheorghe Ion szenátorjelölt, aki egy három megyére kiterjedõ õrzõ-védõ cég, és egy üzlethálózat vezetõje, elmondta: “2008 után kerültem bele a PSD-be, remélem, hogy az itteni emberek életminõségén tudok javítani. Magamat egy igaz, egyenes embernek tartom, aki az életben már sokat bizonyított. Ezért remélem, hogy a közeljövõben sikerül olyan pozícióba kerülnöm, ahol még többet tudok segíteni. Ilyen segítség lenne a munkahelyteremtés, ami Baróton is nagy probléma az utóbbi években. Meglévõ kapcsolataimat arra használnám, hogy úgy belföldi, mint külföldi tõkét hozzak ide a megyébe”. A szenátor-jelölt tisztába van azzal, hogy ez a vidék egy bányászvidék, hogy nem is olyan régen itt bányászat folyt. Így nem tartaná lehetetlennek, ha új tárnák nyílnának, bár részletesebben nem tanulmányozta ezt a problémát, ám úgy gondolja, hogy nem kellene kiaknázatlanul hagyni az itteni széntartalékokat. Amiben még meglátása szerint nagyon sok lehetõség rejlik mifelénk, az a turizmus, ez leginkább a Hatod környékére érvényes. Miért nem lehetne ez a térség is olyan, mint a szomszédos Tusnádfürdõ? - tette fel a kérdést.
Radu Robert Sorin képviselõjelölt elképzelései is hasonlóak, mint amit Gehorghe Ion szenátorjelölt elmondott, úgy fogalmazott: õk egy csapatban vannak, így hasonlóak a célkitûzéseik. Azzal, hogy itt kevés az esélyük, õ is tisztában van, ám reméli, hogy elképzeléseiket, ötleteiket ennek ellenére a nyertesek figyelembe fogják venni és megvalósítják.
A képviselõjelölt mindenek elõtt egy bevásárlóközpontot építene a vidékre, hiszen úgy látja, hogy az itteni egyszerû ember drága termékeket vásárol. Tervük, hogy egy irodát nyissanak a vidékre, ahol kéthetente találkozhatnak az emberekkel, ezáltal személyesen is megismerhetik az itteniek gondjait-bajait.
A bányászat és a turizmus mellett a mezõgazdaságban is van lehetõség, mivel a térség lakóinak jó része ma is ezzel foglalkozik. Begyûjtõ állomásokat lehetne építeni, ahová a gazda beadja terményeit, így jobban kézben lehetne tartani a piacot, és nem lenne az, hogy tavaszra a termény (pl. pityóka) a gazdára rohad.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 798. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.