Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.11.23.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 797. lapszám "Sport" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.11.23. Sport

Márnát csak módjával! (5. rész.)

A.E. Mit tegyünk a horogra?
Beszéltünk már az ólomról, a forgókapocsról, a horgokról, most ideje a csalikról is beszélni egy keveset.
A márna általában elég sokféle csalit fogyaszt, eredményesen fogják kenyérbéllel, tarhonyával, sajtkockával, olyanról is ír a szakirodalom, hogy háziszappannal nagyszerûen lehet fogni.
Az élõ csalik közül a vérszívó, a földi hernyó, a trágyagiliszta és a csonti jöhet mifelénk szóba, ez könnyen beszerezhetõ, és elég olcsó árban is.
Így tél felé, amikor egyre inkább lehûl az idõ, és a patakok, folyók hõmérséklete is drasztikusan csökken, inkább az élõ csalik azok, amelyek szóba jöhetnek.
Ugyanis az ilyenkor intenzívebben táplálkozó halat ezek a csalifajták jobban kapásra bírják, a hernyó kifejezetten jó a nagyobb testû példányok horogra csalására, mi inkább a csontira esküszünk. Igaz, kivételek mindig vannak, volt olyan eset is, amikor élõcsalira egyáltalán nem húzott a hal, sajttal azonban annál inkább igen.
Igaz, a görgetõ módszerhez mindenképp az élõ csalik fekszenek jobban, hiszen ezek nehezebben jönnen le a horogról, mint a kenyér vagy a sajt. Az utóbbiakat inkább a nehezebb fix fenekezésnél érdemes kipróbálni, de mint mondtuk, a horgászatban nincsenek örökérvényû kijelentések.
Maradtunk tehát a csontinál (hétfõtõl-szombatig ez a csalifajta Barót központjában, az Antalfish horgászüzletben könnyen beszerezhetõ).
Tartós, és horogratûzés után viszonylag sokáig életbe marad a horgon, épp ezért többszöri bedobás után is eredményesen csalja horogra a márnát.
Kezdetben két-három darab csontival próbálkoztunk, ám idõvel rájöttünk, hogyha többet rakunk fel, akár 8-10-et is, akkor a hal sokkal jobban ráharap, ráadásként még nagyobb példányok is horogra akadhatnak.
Arra viszont figyelni kell, hogy a csontik számát a halak kapókedvéhez igazítsuk, elõfordulhat olyan is, hogy egy-két óra intenzív kapás után a halak megcsendesednek, óvatosabbak lesznek, ekkor megint elõrõl lehet kezdeni a csonti számának növelését.
Lassan már mindenrõl szó esett, ami a márna horgászatához szükséges, és elengedhetetlen, viszont nem említettük magát a horgászat technikáját.
Gondolva azon olvasóinkra, akik kevésbé jártasok a görgetõ ólmos könnyû fenekezésben, megosztunk néhány hasznos tippet. Ide nem szükségeltetik különleges tudás, csupán egy kis tapasztalat, viszont aki életében fenekezett már folyó vízben, az tudja, mirõl van szó. Lényegében a ráérzésen van a lényeg, semmi ördöngösség.
Amikor az ember ráérez és megtalálja a megfelelõ egyensúlyt és kapcsolatot a víz sodrása, a fenék és a szereléke között, onnan már gyerekjáték az egész. Az egész módszerben tehát az elõbb említett dolog a legnehezebb, valamint az, hogy megtudjuk különböztetni a márna húzását a fenéken tovagördülõ ólom mozgásától.
Ennél a horgászatnál alapvetõ követelmény, hogy fentrõl lefele horgásszunk folyás irányba, így jobban kontroll alatt tarthatjuk a szereléket, valamint a csalit is jobban feltudjuk kínálni a halaknak. Fontos a dobás is, ugyanis nem mindegy hová érkezik a csalink, keressük hát a kemény kavicsos mederfeneket, különbözõ akadók, kövek mögött keletkezõ õrvényeket, vízbugyrokat. A víz itt állandó körforgásban õrvényben van, így a vízben lévõ táplálék is mindig mozgásban van, a hal szívesen tartózkodik és táplálkozik az ilyen helyeken. (folytatjuk)




<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 797. lapszám "Sport" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.