Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.11.23.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 797. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.11.23. Művelődés

Sz.Réka Szerdán délután hattól a XX. Erdõvidéki Közmûvelõdési Napok keretében két dokumentumfilmet tekinthettek meg az érdeklõdõk Erdõvidék Múzeumának Kászoni Gáspár termében.
A sepsiszentgyörgyi Vörös T. Balázs alkotta filmek tíz évvel ezelõtt készültek, az elsõ, melynek címe Szerettem csinálni, egy felsõrákosi szövõasszony, Székely Anna életébe enged bepillantani, a második A maga szûziességében címû pedig Dénes István geológussal készült, aki a Vargyas szoros szépségeit ismertette a nézõkkel. A filmek értékét növeli a tény, hogy mindkét fõszereplõ elhunyt azóta.
Az elsõ filmben a felsõrákosi idõs asszony a maga egyszerûségével mutatja be az általa az évek során készített szõtteseket, melyek egy régi, letûnt világba, életformába engednek betekinteni, amikor esténként szövéssel, fonással, varrással, horgolással töltötték az idõt, így teremtve meg a szükséges anyagokat a mindennapokra, hiszen “mindenre nem költhettek”.
A Vargyas-szorosról készült filmben Dénes István a szoros szépségeit, értékeit mutatta be, megfogalmazva aggodalmait is a jövõre nézve. A természetvédelmi területet féltette a túlzott turistalátogatástól, a nyaralók épülésétõl, melyek veszélyeztetik a vidék érintetlenségét, a környezet épségét.
A filmek megtekintését követõen beszélgetésre került sor, ahol megfogalmazódott, hogy mindkét témának megvan a mai aktualitása, a hagyományõrzésnek, átadásnak is és a természeti értékeink érintetlensége megõrzésének is.<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 797. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.