Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.11.23.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 797. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.11.23. Közélet

Amink van, azt sem tudjuk megbecsülni

Albert Egon Általános felháborodást váltott a helyi lakosság körében az a hír, miszerint egy jó ideig nem fogyaszthatnak bibarcfalvi üveges borvizet. Történt, hogy a veszteség miatt a bukaresti vezetõség úgy döntött, bezárják a falu felsõ borvíztöltõdéjét, a sztrájkoló alkalmazottaknak így fel is út, le is út. Mi több, úgy hírlik, amennyiben nem fejezõdik be a sztrájk, akkor könnyen lehet, hogy az alsó töltõde is hasonló sorsra jut. Magyarán, az új évet úgy köszöntjük Erdõvidéken, hogy kilencven személlyel több lehet a munkanélküli, a gazdaságilag és szociálisan amúgy is elég elmaradott vidéken. Az már csak hab a tortán, hogy egy közel 141 éve mûködõ helyi jellegzetességet adhatunk át a múltnak. A történet itt véget is érhetne, hiszen tulajdonképpen senkinek semmi köze nem lenne ahhoz, hogy egy magánvállalatot a meghozott döntései miatt számon kérjen, még akkor sem, ha némelyek ezt nagyon is szorgalmazzák. A tapasztalat azt mutatja, hogy általában az ilyen helyzetekbõl soha nem lesz más, mint olcsó sárdobálás, ráadásul aztán amibe a politikum is beférkõzik, arra az állítás hatványozottan igaz. Az igazságot tehát máshol kell keresni, ám a helyzet nem egyszerû, ugyanis, mint annyiszor lenni szokott, itt is sokféle igazság létezik. Itt van a munkás igaza, aki több hónapja fizetés, ételjegy nélkül dolgozott, aztán, hogy igaza meghallgatásra és érvényre jusson, sztrájkba lépett. Ott van a vállalat vezetõségének az igaza, mely állítja, egyszerûen nincs mibõl fizetni, mert rosszul mennek a dolgok, amit a sztrájk még jobban tetéz. Kényszerhelyzet, innen jogos, ha a cég bezárja kapuit, és az utcára teszi az embereit. A harmadik igazság a fogyasztóé, az itt élõ emberé, akinek jó része évtizedeken keresztül palackozott borvizet fogyasztott, hozzászokott, ezért nem esik jól most lemondani róla. Legvégül ott van a kiaknázatlan, a múltban rejlõ lehetõségek keserû igazsága is, s talán ez az, ami a legfájóbb, és megkockázandó, a legigazabb is mindenik közül. Így mielõtt egymásnak esnénk és bõszen bizonygatnánk valós vagy vélt igazunkat, gondolkozzunk el, az itt élõkkel valami nagyon nincs rendjén. Örökül kaptunk egy földet, egy olyan régiót, ami mások számára valóságos Kánaán, ám mi képtelenek vagyunk élni a lábunk elõtt heverõ kincsekkel. A mi földjeinken mostanság nekünk megélhetés helyett csak viszály, torzsalkodás, nyomor, létminimum terem, s miközben egymás szemét szúrjuk ki, jön az idegen, és él a meglévõ lehetõséggel, végül pedig nekünk fáj a legjobban az, amikor feleszmélve azt látjuk, mások birtokolják azt, ami nekünk õsi jussunk!
Hogyan akarunk új jövõt építeni, ha azt, amink van sem tudjuk, tudtuk megbecsülni? Elõdeinktõl kaptunk egy szinte másfél évszázada mûködõ lehetõséget, egy olyan dolgot, mely a bányászat után a régió védjegyévé válhatott volna: egy folyton megújuló erõforrást... . Tapasztaltuk már, az idegenek elmennek, az itteni csak bámul utána, mint a Bálám szamara.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 797. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.