Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.10.19.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 792. lapszám "Sport" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.10.19. Sport

Lassan eljön a márnák, paducok ideje

A.E. A nyár lassan már a múlté, beköszöntött az õszi horgászszezon, hiszen bár a hõmérséklet és a horgászviszonyok is megváltoztak, mégis ilyenkor is akad bõven hal a horogra. Igaz, most nem megy olyan könnyen, mint a nyári kellemes reggeleken, amikor szinte minden bedobást hal követett, most bizony jobban oda kell tegye magát az ember. A tavak arculata napról-napra változik, már egyre kevesebben keresik fel az állóvizeket, legtöbbjük vagy apróhalra, vagy pedig csukára megy. Csak nagyon kevés azok hányada, akik békés halra vadásznak (keszegek, kárászok, pontyok), hiszen ezen fajoknak a kapókedve most nagyon változó, alig esznek valamit. A folyóvizeken azonban más a helyzet, ott most kezdett húzni a paduc, a márna, - már ha lehet hinni a néha, túlzó horgászmeséknek - olyat is hallani, hogy százával fogják õket. De félretéve a “legendákat”, van némi igazság az egészben, a paduc szezonja most kezdõdik, ahogyan a márnáé is, ezekre a halfajokra pedig igazán jellemzõ az, hogy nagy csapatokban él. Ha valaki tehát jó napot fok ki, akkor akár több tucatot is kifog belõle... . Hogy hol és mit lehet fogni, azt leginkább titok övezi, a horgászok csak nagy ritkán árulják el, hogy megfelelõ horgászhelyre leltek. Tudva azt, hogy akár holnap tízen, húszan is lesznek azon a féltve õrözött helyen, és onnantól oda a horgászzsákmány. Annyit viszont sikerült kideríteni, hogy a legfogósabb csali a csonti mostanság, ezzel lehet a halakat horogra csalni. Egy-két doboz csontival már eredményesen lehet horgászni, igaz a hely rendszeres etetése szinte nyolcvanszázalékos sikert eredményezhet. Az etetõanyagok különféle összetétele és márkája most nem mérvadó, inkább az élõ csali az, ami mondhatni fogós, igaz, ez nem zárja ki, hogy egy-egy jól megválasztott etetõanyaggal mégis eredményesen lehessen halat fogni. A tapasztaltabbja állítja, egy kis kenyérbeles, puliszkás etetés bõven elég, csontival keverve, arra kell figyelni leginkább, hogy az anyag az aljazton maradjon és minél tovább tartsa a halat a megkívánt helyen. Ezért a földkeverés is javallott, igaz, ezzel a módszerrel óvatosan kell bánni, könnyen elszúrhatja az ember az etetést. Következõ lapszámunkban kitérünk majd a paduc és márna horgászatának módszereire, általánosságokban beszélünk majd a módszerekrõl, praktikákról.

Felhívás a csukászók részére!
Felhívom a horgászok figyelmét, hogy frissen kifogott és élõ csukát vásárolok. Azon horgászok, akik szabályzat által meghatározott, méreten felüli csukát fognak (40 cm) és nem feltétlenül akarják hazavinni, én megvásárolom szaporítás céljából. Aki úgy gondolja, hogy a kifogott csukát átadná, az hívjon a 0740-679238-as telefonszámon és bánjon kíméletesen a csukával (óvatosan vegye ki a horgot, ne essen le a földre, gyorsan kerüljön éltetõszákba) míg a helyszínre érkezem.
Tisztelettel: Weithaler Walter
ANPA-s kártyák
Akik még nem vették át a 2012-es ANPA-s kártyájukat, szíveskedjenek átvenni a bányairodán Marian István elnök úrtól, vagy esténként a Cola bárnál! Az ANPA-s kártyák nélkül a horgászengedély nem érvényes!!
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 792. lapszám "Sport" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.