Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.10.19.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 792. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.10.19. Magazin

Az elmúlt hétvégén a Barót város Mûvelõdési házának Rozmaring kórusa és az erdõfülei Dobó ifjúsági néptánccsoport képviselte Erdõvidéket a Zsilvölgyi Magyar Napokon. A szórványban élõ magyarokban önmagunk másik felét ismerhettük fel. Örömet okoztunk számukra látogatásunkkal és a batyunkban vitt kórusmûveinkkel, népdalainkkal, szavalatainkkal, néptáncainkkal, valamint a gyönyörûséges székely népviseletünkkel, ezáltal kifejezve azt, hogy tudunk róluk, érdeklõdünk felõlük.
A zsilvölgyi magyarságnak veszélyt jelent napjainkban a nyelvromlás, az identitás vesztés, az asszimiláció. Nem szabad eljutniuk addig, hogy az ott élõ emberek idegenné váljanak saját kultúrájukban. Ezt próbálja megakadályozni a helyi RMDSZ vezetõsége, az egyházak lelkészei és néhány lelkes ember, azáltal is, hogy megszervezik a Zsil Völgyi Magyar Napokat. Úgy érzem ehhez mi is hozzajárultunk az általunk és a tánccsoport által vitt kulturális mûsorral. Kulturális örökségünk részét képezõ értékek a néphagyományaink és a népszokásaink.
A színes sokféle programkínálat egyike volt a konyha szépségverseny, amelybe a kórus néhány tagja is benevezett. A versenynek volt egy különleges \'\'hammgulata\'\'. Szinte biztos, hogy a barátságos hangulat része maradt a versenynek. A zsûri különdíját vehette át négy ügyes kórustagunk, akik beneveztek ínyencségeikkel a versenybe. Nagyon jó kezdeményezés a kulturális kapcsolatrendszer kiépítése, valamint az RMDSZ \'\'Összetartozunk\'\' a Székelyföld-i megyék közösségépítõ programja. \'\'Összetartozunk! Igen összetartozunk - ez a székelyföldi megyék közösségépítõ programjának a mottója.
Ennek szellemében Háromszék és Hunyad megye között magyarság szinten, együttmûködési szerzõdés íródott alá. Egy nagyon szép gesztus, hiszen a külvilággal lépten nyomon szerzõdéseket írunk alá, közben pedig megfeledkezünk saját vérrokonunkról. Egy baráti, mondhatnám rokoni kézfogás két ikertestvér között - így értelmezem ezt a kezdeményezést. Az ikertestvérek újból találkoznak, kezet nyújtanak, összeölelkeznek. Összetartozunk! Ezt kell lelkiekben megéreznünk, ezt kell ilyen jellegû találkozások által megerõsítenünk! Nem tehetek másképp, a jézusi kérést ismétlem: \'\'Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek elõtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket és dicsõítsék a ti mennyei Atyátokat.\'\'
Erre kérjük a gondviselõ Jó Isten segítségét!\'\'- hangzott el az elmúlt vasárnap a lupényi unitárius templomban, Koppándi Benczédi Zoltán unitárius lelkész igehírdetésének záró gondolataként.
A baróti Rozmaring kórus tagjai és az erdõfülei Dobó ifjúsági néptánccsoport zenekara, oktatói köszönetüket fejezik ki a Lupényban élõ magyar lakosságnak a szivélyes fogadtatásért és nem utólsó sorban hálásak vagyunk a lupényi Antal Amáliának, Benedekffy Dávid RMDSz elnöknek, Koppándi Benczédi Zoltán és Ildikó unitárius lelkész házaspárnak, akik mindent megtettek azért, hogy nagyon jól érezzük magunkat az ott töltött gyönyörû két nap alatt.
A Rozmaring kórus külön és kiemelten megköszöni az anyagi támogatást Lázár Kiss Barnának, Barót város polgármesterének, Demeter Lászlónak, a baróti Mûvelõdési Ház igazgatójának és Albert Álmos szenátornak, Márton Árpád kéviselõnek.
Tordai I.<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 792. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.