Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.10.19.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 792. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.10.19. Közélet

A gumó általában már a termõföldön megfertõzõdik, majd a nedves tárolási környezetben kifejlõdik betegség és ilyenkor a gumón gyorsan terjedõ lágy, vizenyõs foltok alakulnak ki, majd a lágy szövetek nyúlósan, büdösen szétfolynak. A másik gyakori burgonyabetegség a fuzáriumos gumórothadás, leginkább a géppel betakarított krumpli esetében jelentõs a fertõzés elterjedése.
A fertõzött gumókon egyre nagyobb vizenyõs barna rothadó foltok figyelhetõk meg. Késõbb ezek besüppednek, hullámos, száraz felületûek lesznek, majd apró fehér, kékesfehér vagy rózsaszínû gombatelepek fejlõdnek ki rajtuk. A gumó szövetében is változások, üregesedések figyelhetõk meg. A kórokozók a pergetõ álltal ütött sebeken keresztül jutnak be a gumóba, és a nagy meleg (10 fok feletti már veszélyes lehet) elõsegíti elterjedésüket. A varasodás már a termõföldön kialakul, de a tárolásban is veszélyeztet. Az ilyen gumó héján 8-10 mm átmérõjû kerek vagy ovális, enyhén berepedezõ parás barna foltok találhatók, amik késõbb leválnak. A gumó belsõ szöveteiben nincsenek elváltozások. Fejlõdésére a 20 C fok a legkedvezõbb. Nagyon fontos tudni, hogy a fertõzött vetõgumó az egyik legnagyobb veszélyforrása a következõ évi termésnek.
Az étkezésre szánt krumplit Keim-stop (1 kg/to) vagy más csirázásgátló szerrel védhetjük meg a korai kicsírázástól. A vetõgumót természetesen nem szabad ezekkel a szerekkel kezelni.
A tárolóban az egér elleni védelemrõl is gondoskodjunk, mérgezett csalétkeket vagy ragacsos csapdát használhatunk. A meztelen csigák is veszély jelentenek a tárolásra, hiszen rágásukkal utat nyitnak a veszélyes nedves rothadás kórokozójának, ezért idejében helyezzünk ki a csalétket.
folytatjuk Szeles Imre<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 792. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.