Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.10.19.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 792. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.10.19. Közélet

Sz.Réka Egy éve annak, hogy a baróti Györfi (Baczó) Szende és családja élete egy tragikus autóbaleset következtében teljesen megváltozott.
Kezdetben teljesen reménytelennek tûnt a helyzet, és az orvosok sem bíztak abban, hogy felépül az agy- és tüdõsérülést, nyakcsigolyatörést szenvedett lány, aki ráadásul hosszabb ideig kómában is volt. Kórházi tartózkodása alatt itthon sokan aggódtak érte és családjáért (férje és kislánya csonttöréseket szenvedtek, ma már mindketten jól vannak), és állapota súlyosságát látva kezdeményezõk egy csoportja megszervezte az Összefogás Napja Szendéért rendezvényt, ahol több mint száznyolcvan millió régi lejt gyûjtöttek Szende kórházi kezeléseire, rehabilitációjára.
Szende lakása felé tartva vegyes érzések uralkodtak rajtunk. Elsõ látásra megkönnyebbültünk. Egy mosolygós, vidám fiatal nõt láttunk, aki szívesen állt szóba velünk, és aki a megpróbáltatások ellenére sem veszítette el humorérzékét. Szende édesanyja mesélte el az eltelt év történéseit, érzékeltetve, mekkora fejlõdésnek lehet tekinteni a mostani állapotot, onnan számítva, hogy egyáltalán nem tudott mozogni, beszélni, és élete is veszélyben forgott. A kórházból 30 kilósan került haza, azóta édesanyja és testvére folyamatosan mellette vannak. Egy mûtéti beavatkozást követõen újra tud beszélni, egyelõre nehezebben, egyedül fel tud ülni, naponta beszéd- és tornagyakorlatokat végez szakemberek segítségével, járni csak segítséggel tud, nehezen, mivel szédül, szobabiciklivel erõsíti izmait és egyensúlyát. Szende édesanyja felvilágosít, agysérülése miatt vannak ezek a problémái, mivel agyának balfele sérült, ezért a jobb agyfélteke teljesen át kell vegye a mûködést, ami az orvosok szerint hosszú, akár évekig tartó folyamat, mindent újra kell tanulnia, beszédet, járást, akárcsak az újszülöttek. Az Összefogás Napján gyûjtött pénznek több mint fele megvan, a már elköltött részt a kórházi költségekre, mûtétre fordították. Szende az elmúlt évbõl csak az utóbbi hat hónapra emlékszik. Állapotának fejlõdését tekintve biztosan állíthatjuk, Szende második életét éli. Csodák márpedig vannak, csak hinni kell bennük! Az Összefogás Nap adományozóinak és lapunk olvasóinak a nevében további gyors felépülést kívánunk Szendének!<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 792. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.