Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.10.19.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 792. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.10.19. Közélet

A szociális segély nem polgármesterfüggõ

A.E.Az utóbbi hetekben szárnyra kapott az a hír, miszerint egyre kevesebb a szociális munkás Baróton, az emberek a jelenséget többféleképpen értelmezik, legtöbbjük úgy vélekedik, hogy a háttérben politikai érdekek húzódnak meg. Mivel azonban köztudott tény, hogy a szociális segélyt nem a polgármester adja, ezért némiképp sántít ez a feltételezés, mi több nemhogy a pénzt, de a letett kéréseket sem bírálhatja el önkényesen egyetlen elöljáró sem, beleértve a barótit is. Az ügy tisztázása érdekében felkerestük a polgármesteri hivatalban mûködõ szociális irodát, ahol merõben más képet kaptunk arról, hogy tulajdonképpen minek tudható be a létszámcsökkenés. Egyet már az elején kihangsúlyoztak, senki olyan nem fog kapni szociális juttatást, aki nem szorul rá, sõt, bármikor felfüggeszthetik a pénz folyósítását, ha bármi tövénytelenség merül fel. Az iroda munkásai a törvényes keretek betartása mellett járnak el, mivel rendszeresen ellenõrzik õket, a komoly büntetések miatt eszük ágában sincs kivételeket tenni, vagy szemet hunyni a kisebb turpisságok felett. Kitértek arra is, hogy miért van az, hogy most kevesebb a szociális munkás, ez azért van, mert a nyári hónapokban többen kapnak alkalmi munkát, így a nagyobb jövedelem miatt elesnek a támogatástól, ám a téli idõszakban olyan hónap is van, amikor 160 személy tesz le kérést a hivatalhoz. A baróti embert érzékenyen érinti a szociális kérdés, ennek egyik oka talán az alacsony bérek, az évek óta fennálló munkanélküliség is lehet, a juttatásért folyó verseny tehát elég kiélezett, fõként úgy, hogy például egy öttagú család havi szociális juttatása 465 lej is lehet. Sajnos sokan vannak olyanok, akik szinte ennyibõl kénytelenek kihúzni egy hónapot, de mégsem esnek bele abba a kategóriába, ami alapján állami segélyben részesülhetnek. 

A baróti szociális iroda statisztikai adatai szerint a szociális munkások száma valóban csökkenõben van, ám ez egyáltalán nem meglepõ. Elmondják, hogy júniusban, a helyhatósági választások hónapjában például 143 személy kapott segélyt. Júliusban, - a választások után - 139-en, augusztusban 127-en, míg szeptemberben “csak” 116-nak utalt ki pénzt a sepsiszentgyörgyi kifizetési ügynökség. Megtudtuk azt is, hogy például tavaly olyan hónap is volt, amikor 102 személynek járt a havi szociális pénz - ezzel az adattal egyben meg is cáfolták azt, hogy polgármester- vagy politikafüggõ lenne a segély. Van egy aktív dosszié, ez azoknak van, akik már kapnak pénzt, amit hat hónaponta fel kell frissíteni, ilyenkor igazolni kell, hogy továbbra is eleget tesznek a tövényben leírtaknak. Akadnak olyanok is, akik egyszerûen ezt elfelejtik, amennyiben nem frissítenek, az illetékesek kénytelenek felfüggeszteni a támogatásokat. - tájékoztatnak a szociális irodánál. Az alpolgármester, Szakács László szerint nagyon sokan vannak olyanok, akik nem “pecsételtetnek” rendszeresen, ez pedig kötelességük lenne, ezzel a dokumentummal lehet bizonyítani azt, hogy az ember munkát keresett, de nem talált. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy többtagú család esetében mindenki köteles “pecsételtetni”, aki szociális segélyre szorul. Amikor egy dossziét felfüggesztenek, akkor három hónap áll a személy rendelkezésére, hogy eleget tegyen a követelményeknek, ellenkezõ esetben minden dokumentációt újra kell csináljon. A pénzt a családtagok számának függvénye határozza meg, a kijáró összegbõl levonják például a gyerekpénzt, valamint a Szülõföldön Magyarul támogatást is. Ez utóbbi miatt nagyon sokan panaszkodnak, nem értik, miért vonják le ebbõl a pénzbõl a magyar államtól érkezett taneszköz-támogatást. Az ügy tisztázása érdekében a baróti hivatal a minisztériumhoz fordult, ahol egyértelmûsítették: a magyar államtól kapott ilyen jellegû támogatást is figyelembe kell venni a szociális juttatások megállapításánál.
Aki csaláshoz folyamodik, például munkát kap és nem jelenti be, és tetten érik, annak vissza kell fizetnie a kapott összeget, ráadásul eljárást is indíthatnak ellene hamis információ szolgáltatásáért. A törvényt tehát be kell tartani, a jövedelemnél éppen ezért minden egyes lejt fel kell tüntetni, ami egy hónapba bejön. Nem kap támogatást az a személy akinek több lakás van a nevén, vagy haszonélvezõje, vagy kiadott lakása van, beleértve a hétvégi házakat is.
Motorkerékpár, moped, robogó, és tíz évnél fiatalabb autók birtoklásának esetén sem jár támogatás, de kizáró jellegû lehet akár a motorcsónak is, vagy a traktor, kombájn, malom, fafeldolgozó eszközök, mint például a druzsba vagy gájter, videó kamera, értékes mûvészeti tárgyak, valamint 3.000 lejt meghaladó banki letét is. A földterület, ahol a lakás van, nem haladhatja meg az 1000 négyzetmétert városi területen, és a 2000 négyzetmétert vidéki területen. Sík-, domb- és hegyvidéki külterület esetén 1,5 hektár az 1-3 személyt számláló családnál, 2 hektár a 3 személy feletti családoknál. Ha valakinek két marhája, egy patás állata, három disznója, 5 juha/vagy kecskéje, több mint öt méhcsaládja, 10 nyula van, akkor sem jogosult. A szociális munkásnak azonban nemcsak a segélyt kell felvenni, hanem dolgozni is kell, ez kötelezõ mindenkinek, aki munkaképes és betöltötte a 16. életévét. Nem kell dolgoznia annak, aki beteg és ezt a háziorvosával igazolni is tudja, (a harminc napot meghaladó betegség esetén szakorvosi igazolás szükséges), aki hét éven aluli gyereket nevel, aki fogyatékost gondoz, vagy elérte a nyugdíjhatárt. A munkanapok számát a folyósított összeg határozza meg, olyan is van, aki egy napot, de van aki 12 napot kell dolgozzon egy hónapban.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 792. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.