Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.08.17.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 783. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.08.17. Aktuális hírek

A családon belüli erõszak fogalma alatt azokat az eseteket értjük, amikor az egyik családtag, házastárs-élettárs vagy ex-partner kísérletet tesz vagy meg is valósít olyan magatartásokat, amelyekkel a másik fél (családtag, élettárs stb.) fölött hatalmat - testi, anyagi vagy jogi dominanciát - tud gyakorolni. Családon belüli erõszak helyett használatos a párkapcsolati erõszak és gyermekbántalmazás elnevezések is. A családon belüli erõszak körébe sorolható, ha a harmadik személy erõszakot követ el a család egy tagja ellen csupán a családban betöltött szerepe miatt.
Az erõszakot tágan kell értelmezni: beletartozhat verekedés, szidalmazás, súlyos testi sértés, életveszélyes fenyegetés stb. A családon belüli erõszak fogalomkörébe tartozik a partner-partner közti, illetve az idõsebb családtag bántalmazása és a gyermekbántalmazás is, beleértve az egyszülõs családokat.
A többség ma is úgy tartja: az én házam, az én életem, az én családom, ehhez senkinek semmi köze nincsen. A családon belüli erõszak mindig is létezõ probléma volt, de a bántalmazottak többnyire szégyelltek ezzel más elé állni, segítséget kérni.
Ha mégis történt bejelentés, sajnos akkor se történt sok minden. A nõk elleni erõszak a fejlett országokban már a 60-as években téma volt. Nálunk pár éve még az otthonából (sokszor gyermekeivel együtt) elmenekülõ nõ maximum hajléktalan szállón kapott menedéket, vagy - ahogy a szólás is tartja - mehetett a híd alá. Ekkora lemaradást nem lehet rövid idõ alatt behozni, de most végre elindult valami.
Elhangzott a felszólítás is, mely mindenkit érinthet: ha meghalljuk, hogy a szomszédban dulakodás van, ne dugjuk be a fülünket, mondván, ez az õ ügyük, nekünk ehhez semmi közünk nincs; mindenképpen jelezzük, hogy halljuk a történteket! Egyrészt azért, mivel az áldozatnak ezzel védelmet nyújthatunk, biztonságérzetet, hogy nincs teljesen magára hagyva, másrészt a támadó fél tanúk elõtt már biztosan nem mer olyan bárdolatlan stílusban közelíteni áldozatához.
folytatjuk<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 783. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.