Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.08.17.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 783. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.08.17. Aktuális hírek

Erdõfüle Trinfa Árpád újszülött, a Trinfa Árpád és Belme Nóra szülõk gyermeke 2012. augusztus 11-én keresztségben részesült.
Bardoc Tókos Tekla újszülött, az ifj. Tókos Béla és Kakucs Ottilia szülõk gyermeke 2012. augusztus 11-én keresztségben részesült.
Tókos Erzsébet 42 éves korában 2012. augusztus 11-én elhunyt.
Középajta Gábor Áron református lelkipásztor és Kubanda Annamária tanítónõ házasságkötése 2012. augusztus 11-én megáldásban részesült.
barót 2012. augusztus 11-én Aczél Attila és Tordai Zsuzsanna ifjúpár házasságot kötött.
Cofaru Lucian és Cofaru Kimberly, a Cofaru Lucian és Demi Adriana Cristina szülõk gyermekei keresztségben részesültek.

Hétrevaló

 A szégyen, szégyenkezés az emberlét egyik alapvetõ érzése, amely legtöbbször kínos élethelyzetekben lép fel. A szégyenkezést és a megszégyenülést nem lehet mindig világosan megkülönböztetni egymástól, noha kétféle értelmet hordoz. Az elsõ emberpár mezítelen volt ugyan, mégsem szégyellték egymás elõtt magukat. A szégyenérzet a bûntudat elemi megjelenése. Olyan törés az ember testi létében, amely a test és lélek egységét megkérdõjelezi. Ezt a zavart az Isten iránti engedetlenség váltja ki, ugyanis az elveszített ártatlanságra, az Istenhez fûzõdõ viszonyának belsõ zavarára az ember szégyenérzettel válaszol. A kifejezés leginkább teológiai értelemben használatos. Isten elõre jelzi, hogy a benne nem bízók késõbb szégyenkezni fognak. A zsoltáros (Zsolt.6,10) kéri Istentõl, a próféták meghirdetik az ellenség megszégyenülését. Késõbb már a szócsoport a Krisztus - hitvallásra vonatkozik, mert ha valaki szégyelli Krisztust megvallani, mivel fél embertársainak gúnyolódásától, azt Õ is szégyellni fogja a mennyei Atya elõtt. Pál apostol arról beszél, hogy Isten a bölcseket és erõseket megszégyeníti, a reménység viszont nem szégyenít meg, akárcsak az evangéliummal sem vallhat szégyent senki. Krisztus nem szégyell bennünket testvéreinek nevezni, mert szeret minket. Ezért szeretetünkért sem kell szégyenkeznünk, mellyel embertársaink felé közeledünk, hisz az igaz, õszinte és tiszta szeretetben nincs semmi szégyellni való. Azok viszont pironkodhatnak, szégyenkezhetnek, akik hitetlenül és szeretet nélkül élnek. <<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 783. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.