Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.07.13.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 778. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.07.13. Közélet

Hatvanketten Erdõvidék tetején

Honismereti túrasorozatunk történetében - az elsõ túrát leszámítva - a kakukkhegyi túránk iránt volt a legnagyobb az érdeklõdés. Tucatnyi háromszéki település hatvankét képviselõje indult neki Erdõvidék legmagasabb hegye, az 1558 méter magas Kakukk-hegy környékének bebarangolására.
Állandó túravezetõnk, Lõrincz Sándor tanár úr mellé, felkérésünkre csatlakozott Nagy Gábor kisbaconi erdész is, akinek kiváló helyismerete nélkül valószínûleg sokkal nehezebben tudtunk volna eligazodni a kiterjedt fenyvesekkel, áfonyás tisztásokkal, zegzugos völgyekkel bõven tarkított Dél-Hargita hegycsúcsai között. Ezúton is köszönjük szíves pártfogását.
Túránk kalandosan indult. A Fenyõs patak Istenkas nevû völgyszakaszánál egy elromlott teherautó kényszerítette idejekorán gyaloglásra csapatunkat, de félórányi talpalás után, a Buzgó borvíznél utolért és mindannyiunkat a nagyfenyõsi út végéig szállított, idõt és energiát spórolva ezáltal. Innen fölkapaszkodva a Dél-Hargita gerincére, elsõ pihenõnket a Nagyfenyõs tetején lévõ tisztáson tartottuk, ahonnan gyönyörû kilátás nyílik az alcsíki medence déli részére.
Kéklõ áfonyák és pirosló erdei eprek által körülölelt útunkat a Benkes tetõt megkerülve folytattuk, érintve a három - második világháborús - német katona fakereszttel megjelölt sírhelyét, majd délceg fenyõfák árnyékában sétálva jutottunk el a kakukkhegyi erdészházig.
A ritka szép környezetben található erdész- és vadászlak elõtti tisztásról nagyszerû kilátás nyílik Erdõvidékre. Az egyedi látvány okozta élményt szalonnasütéssel tettük még emlékezetesebbé. Innen egy négy tagú csapat a sürû erdõvel borított Kakukk-hegy 1558 méter magas csúcsára indult, míg a többség, a Feketehegy (1368 m) megkerülésével, a túra kiindulási pontja felé vette az útját.
A Nagyhavas pusztáját átvágva, az egykori ozsdolai betyár, Pusztai Ferenc fába vésett névjegyét megcsodálva, a Paphomlokán beereszkedve, a Halas-, a Fekete- és a Durkó patakok felsõ szakaszait keresztezve értünk vissza a Fenyõs patak völgyének gerincére. Innen a Köveshágón át, a Nagy Máté irányába közelítettük meg Bodvajt és a Buzgó forrásnál ereszkedtünk be újra a Fenyõs patak völgyébe, majd miután szomjunkat oltottuk és bevártuk elkólincált túratársainkat, a bodvaji kohónál tettünk pontot felejthetetlen élményekkel telített kakukkhegyi túránk gyalogos részére.
Honismereti túráink sora az elkövetkezõkben is folytatódik, kirándulásainkra a továbbiakban is szeretettel várunk mindenkit.
Augusztus 25-én, harmincadik túránk alkalmával, újra Felsõrákos és a Rika hegység környékének geológiai és turisztikai látványosságait fogjuk felkeresni. 2010 márciusában elindított túrasorozatunkról további részleteket a http://erdovidek.weebly.com honlapon találnak az érdeklõdõk.
Demeter Zoltán
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 778. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.