Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.06.29.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 776. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.06.29. Művelődés

Zajlik az érettségi

Sz.Réka Szerdán, június 27-én tartották meg az utolsó kopmetencia felmérést (régebb szóbeli vizsgának nevezték) idegen nyelvbõl a XII. osztályos diákok számára Baróton, a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpontban.
Az eredményekrõl Dimény János igazgató elmondta, tükrözik a négy év alatti teljesítményt, semmivel sem rosszabbak, illetve jobbak. Az értékelés nem jegyekkel, hanem szintekkel történt, román nyelvbõl a nappali tagozatos diákok közül 58-an közepes minõsítést értek el, 19-en haladót, 9-en pedig jó minõsítéseket érdemeltek. Az esti tagozatosoknál 7-en kaptak közepes, 3-an haladó, illetve 2 jó minõsítést.
A magyar nyelvi felmérésen 86 nappali tagozatos és 12 estis diák jelentkezett vizsgára, a nappali tagozatosok közül 14-en közepes, 17-en haladó és 55-en nagyon jó minõsítést kaptak, az estiseknél 1 közepes, 6 haladó és 5 jó minõsítés volt.
A számítástechnikai felmérésen a nappali tagozatosok közül 9 kezdõ, 41 közepes, 22 haladó, 13 jó és 1 nagyon jó volt a minõsítés megosztása. Az esti tagozatosok közül 7-en kezdõ, 2 közepes, 3 nagyon jó volt az értékelés.
Az idegen nyelvi vizsgán angol, német és francia nyelvbõl mérték fel a diákok tudását. Az igazgató elmondta, a nyelvvizsga eredményei azt tükrözik, hogy a végzõsök a középiskola évei alatt nem megfelelõ mértékben használták ki a lehetõséget egy világszinten használt idegennyelv elsajátítására. Az értékelés bonyolultsága miatt a százaléki arányokat vesszük figyelembe, ezek szerint a tanulók 10-15%-a birtokol megfelelõ mértékben idegennyelv ismereteket, 40%-a feltalálja magát, a többiek pedig alapfokon értenek, tudják kifejezni magukat.
Az intézmény igazgatója elmondta, a diákoknak nem a száraz elméleti tudásra lesz szükségük az életben, hanem olyan képességekre, melyeket alkalmazni tudnak, tudásfedezetû diplomára van szükségük, a diploma tudás nélkül nem ér semmit!
Az érettségi vizsga 2-án folytatódik a román írásbeli vizsgával, ezt követi a magyar, a szaknak megfelelõ tantárgyvizsga, 6-án pedig a szaknak megfelelõ választható tantárgyvizsga.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 776. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.