Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.06.29.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 776. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.06.29. Aktuális hírek

Mi a lakásokból való lopás?
A lakásokból való lopást a Büntetõ Törvénykönyv 208. cikkelye határozza meg: "Ha idegen ingó tárgyat másnak a birtokából, annak beleegyezése nélkül abból a célból vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el. A büntetés bûntett miatt 1 évtõl 12 évig terjedõ szabadságvesztés.
Hajlékunk védelme az illetéktelen behatolóktól most sokkal fontosabb, mint bármikor. A keserves munkával szerzett ingóságainkat ne tegyük könnyû prédává azzal, hogy lakásunkat védelem nélkül hagyjuk.
A bûnözés mindig, csakúgy, mint ma, az emberi lét része volt. A bûncselekményeket jobb megelõzni, mint büntetni. Tudomásul kell vennünk, hogy lakásunk védelmérõl nem kizárólag a rendõrség fog gondoskodni, ebben legelsõ sorban magunkra kell számítanunk.
Hogyan óvhatom a lakásomat a tolvajoktól?
1. mechanikai védelem
A mechanikai védelem célja az elkövetõ lassítása, az akadályok leküzdésével pedig a betörésre szánt idõ növelése. Az idõtényezõ az elkövetést akadályozó rendszerben egy olyan megelõzési módszer, amely elsõsorban az elkövetõ pszichikumára hat, mivel az elkövetõ a tervezett bûncselekményt a mechanikus akadályok miatt nem tudja az elfogás kockázata nélkül végrehajtani, vagy emiatt meg sem kezdi azt.
2. az elektronikai védelem
Az elektronikai védelem elsõdleges célja a megelõzés, másodlagos célja az elkövetõ zavarása, akadályozása a tervezett bûncselekmény zavartalan kivitelezésében, harmadlagos célja pedig az elkövetõ tettenérésének elõsegítése, az elfogás megkönnyítése. Az elektronikai védelem szerepe elsõsorban tehát a jelzésadás, "értesítés" a tulajdonos, a környezet, vagy a hatóság fele. Sajnos elõfordulhat, hogy minden körültekintõ eljárás ellenére betörés áldozatává válik. Mi a teendõ ebben az esetben? Ha észleli, hogy lakásába betörtek, kérjük ne menjen be, a legrövidebb idõn belül értesítse a rendõrséget a 112 sürgõsségi segélyhívó számon. A rendõrség értesítése közben is figyeljék a lakást, erre a szomszédokat is felkérheti. Ha idegent látnak távozni, a személyleírás segítséget jelenthet. Jól jegyezzék meg a ruházatot, a gépkocsit, távozási útvonalat.<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 776. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.